Šumový generátor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šumový generátor je zařízení, které produkuje bílý šum. Tento šum se váže na piezoelektrické a magneto-dynamické měniče. V současné době se nedá tento šum odfiltrovat žádným prostředkem a šumový generátor tak znemožňuje provádět dálkové snímání akustické informace.

Bílý šum[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Bílý šum.

Bílý šum je náhodný signál, který obsahuje všechny frekvence a který má stejný výkon v každém, stejně širokém, pásmu frekvencí. V praxi je takový zdroj signálu nereálný, proto se uvažuje vždy v reálném využitelném frekvenčním pásmu. Bílý šum se hodí na testování zesilovačů, ladění pásmových propustí, nebo třeba jako generátor náhodných čísel.

Druhy šumových generátorů[editovat | editovat zdroj]

Šumový generátor se Zenerovou diodou[editovat | editovat zdroj]

Zapojení se Zenerovou diodou

Využívá se zde šumu závěrně polarizovaného přechodu Zenerovy diody. Jeho efektivní hodnota je dána vztahem:


je proud Zenerovou diodou
je šířka frekvenčního pásma

Šumový generátor se závěrně polarizovaným emitorovým přechodem bipolárního tranzistoru[editovat | editovat zdroj]

Zapojení se závěrně polarizovaným emitorovým přechodem

Bipolární tranzistor se závěrně polarizovaným PN přechodem má podobné vlastnosti jako Zenerova dioda. Z důvodu menších parazitních kapacit báze-emitor má šumový generátor větší frekvenční rozsah. Přechod báze-emitor u (generátor šumu) je napájen z proudového zdroje s tranzistorem , který stabilizován LED diodou. Pro impedanční oddělení zdroje šumu od zátěže je použit , zapojený ve funkci sledovače napětí (má vysoký vstupní a malý výstupní odpor).

Šumový generátor s vakuovou diodou[editovat | editovat zdroj]

Zapojení s vakuovou diodou

Zdrojem šumu je vakuová šumová dioda, která pracuje v oblasti nasycení. Kromě šumové diody obsahuje diodový šumový generátor ještě zdroj žhavícího napětí, zdroj anodového napětí, oddělovací tlumivku a oddělovací kondenzátor, měřicí přístroj na měření stejnosměrného anodového proudu, výstupní odpor zajišťující požadovanou výstupní impedanci a regulační rezistor, kterým se nastavuje žhavení katody diody.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]