Štít (Křeslice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Štít
Poloha
AdresaKřeslice, ČeskoČesko Česko
UliceKe Štítu
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41380/1-2070 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štít je hospodářský dvůr. Nachází se na území dnešních Křeslic v Praze. Štít je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato usedlost byla postavena někdy kolem roku 1822, kdy získala svůj současný klasicistní vzhled. Sloužila jako místo pro chov koní i jako sýpka. V roce 1958 byla stavba prohlášena kulturní památkou. V současnosti chátrá. V areálu dvora při severním křídle se nachází malé občerstvení s altánem. V bezprostředním okolí prochází cyklostezka A23, naučná stezka „Povodím Botiče“, zelená turistická stezka, vedoucí z Kateřinek do Uhříněvsi a červená turistická stezka, vedoucí z Hostivaře dále údolím Botiče do Průhonice.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jde o tříkřídlovou budovu uzavírající dvůr. Střední křídlo je třípatrové, s viditelně zazděnými okny, z období přeměny dvoru na sýpku. Severní křídlo je přízemní s valeně klenutým sálem, sloužícím jako stáje. Jižní křídlo obsahuje řadu valeně klenutých místností, sloužících v minulosti jako sklady a chlévy. Ze západu uzavírá vnitřní dvůr kamenná zeď s branou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav. Identifikátor záznamu 153490 : venkovská usedlost Štít. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Císařské povinné otisky map stabilního katastru. 1841. Křeslice - dříve Křeslitz. CPO evid. č. 3632-1, katastr, mapový list č. II. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOLEC, František aj. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 7, Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1988. 221 s. S. 46.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]