Ďáblova přehrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ďáblova přehrada
Přehrada a její okolí při záplavách v roce 2003
Přehrada a její okolí při záplavách v roce 2003
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Délka360 m
Ostatní
Kód památky89000498
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ďáblova přehrada (angl. Diablo Dam) je jedna ze tří přehrad na horním toku řeky Skagit v okrese Whatcom v americkém státě Washington. Je částí hydroekologického projektu řeky Skagit, který zajišťuje velké množství elektrické energie pro město Seattle. V roce 1917 se začalo pracovat na desetikilometrovém tunelu skrz Ďáblův kaňon a poté byla postavena i elektrárna. Zatímco pracovníci museli vydržet extrémní klimatické a horské podmínky, úředníci společnosti Seattle City Light měli na starost politiku a diplomacii celé záležitosti. V roce 1930 byla přehrada postavena a o šest let později začala vyrábět elektřinu.

Výsledkem byla elektřinu generující přehrada, jejíž nádrž dostala jméno Ďáblovo jezero. V době dokončení stavby byla přehrada se svými 119 metry nejvyšší přehradou světa. Voda vstupuje do dvou generátorů, které mají kapacitu po 64,5 megawattech.

Ďáblovo jezero[editovat | editovat zdroj]

Jezero je domovem pro různé druhy ryb, mezi které patří pstruh duhový, Oncorhynchus clarkii, siven americký a federálně ohrožený siven velkohlavý. Jedná se o populární destinaci kajakářů a kanoistů. Unikátní tyrkysové zbarvení vody je přičítáno ledovcům, které z hornin vyřezávají jemný prášek, který se do jezera dostává skrz četné horské potoky. Prášek pak zůstává v jezeře a barví jeho vodu do tyrkysova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diablo Dam na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]