Čertův kámen (Vrkoslavice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čertův kámen

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenný útvar Čertův kámen se nalézá v Jablonci nad Nisou v místní části Vrkoslavice.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Čertův kámen tvoří skalní útvar podobný dolmenu, jehož hlavním kamenem je velký žulový blok, spočívající na čtyřech menších blocích a tvořící pod ním jeskyni s několika branami. Uspořádání kamene je považováno za hříčku přírody. Lokalita se nachází v městské části Vrkoslavice, v jejímž neoficiálním znaku a obecním razítku je skála vyobrazena.

Historie[editovat | editovat zdroj]

K Čertovu kameni se váže pověst o dávném zaříkávání ďábla v nedaleké kapli. Lidé doufali, že od ďábla získají bohatství. Kněz se o svatokrádeži dozvěděl a po jeho zásahu uctívači ďábla utekli. Na skále u kaple se pak objevil ďábel s pytlem plným zlata a drahých kamenů. Když však spatřil uprchlíky a kněze, rozzuřil se a udeřil čertův kámen ocasem. Na místě, kde čert seděl a udeřil ocasem do skály, je dodnes prohlubeň s rýhou.

Čertovo sedátko s otiskem ocasu na jabloneckém Čertově kameni

Sluneční jev[editovat | editovat zdroj]

Astronomická měření archeoastronomické skupiny z hvězdárny Bruna H. Bürgela v Sohlandu an der Spree v roce 2011 ukázala, že kamenný útvar se výborně hodí pro kalendářní pozorování Slunce. V důsledku toho bylo zpochybněno, že se jedná o čistě přírodní dílo. Zjištěné schéma kalendářního pozorování Slunce odpovídá schématu jiných skalních útvarů v Horní Lužici a v České republice, jako jsou například Pohanské kameny u Višňové, rovněž spojené s čertovskou legendou a údajnými „čertovskými sedátky“, a Teufelsstein z Pließkowitz, kde se rovněž nachází údajné „čertovo sedátko“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Teufelsstein (Jablonec nad Nisou) na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ralf Herold: Die Fährte des Lichts – Projekt Götterhand – Sonnenheiligtümer der Oberlausitz. Sternwarte Sohland/Spree, Books on Demand, Norderstedt 2020, ISBN 978-3-7519-5892-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]