Čínský úřad pro pilotované vesmírné lety

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čínský úřad pro pilotované vesmírné lety (čínsky v českém přepisu Čung-kuo caj žen chang-kchung kung-čcheng pan-kung-š', znaky 中国载人航空工程办公室, angl. China Manned Space Agency, CMSA) je organizace, která zajišťuje inženýrské a administrativní funkce pro lety člověka do vesmíru v Čínské lidové republice. Historicky se v oficiálních dokumentech používalo také označení China Manned Space Engineering Office (CMESO).

Úřad založený v roce 1993[1] je jednotkou Lidové osvobozenecké armády se sídlem v Pekingu a je přímo podřízen Oddělení pro rozvoj vybavení Ústřední vojenské komise (dříve Hlavní oddělení pro vyzbrojování Lidové osvobozenecké armády).[2]

Hlavním úkolem CMSA je jednotné řízení čínského pilotovaného kosmického programu včetně strategie rozvoje, plánování, celkové technologie, výzkumu a výroby, výstavby infrastruktury, organizace a provádění letových misí, využití a propagace, mezinárodní spolupráce a vydávání zpráv atd.[1]

Ředitelem CMSA je od roku 2018 Chao Čchun, dřívější zástupce ředitele.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku China Manned Space Engineering Office na anglické Wikipedii.

  1. a b CMSA_CHINA MANNED SPACE. en.cmse.gov.cn [online]. [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  2. The Space Review: Is the Chinese manned space program a military program?. www.thespacereview.com [online]. [cit. 2021-06-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. 郝淳担任中国载人航天工程办公室主任 (Hao Chun působil jako ředitel Čínského úřadu pro pilotované vesmírné lety). www.cmse.gov.cn [online]. 12. července 2018 [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]