Ústavní rada (Francie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ústavní rada
Ústavní rada (Conseil Constitutionnel)
Ústavní rada (Conseil Constitutionnel)
PředsedaLaurent Fabius
Adresa2 Rue de Montpensier
75001 Paris
Souřadnice
Oficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ústavní rada (francouzsky Conseil constitutionnel) je nejvyšší instituce soudní moci ve Francii. Vznikla Ústavou V. republiky v roce 1958.[1] Sídlí v Palais Royal v Paříži.

Pravomoci[editovat | editovat zdroj]

Ústavní rada posuzuje ústavnost právních předpisů. Mezi její pravomoci také patří kontrola volebního procesu,[2] včetně posuzování otázky volitelnosti a nevolitelnosti kandidátů.[3] Ústavní rada může rozhodnout o uvolnění postu prezidenta republiky, pokud ten je nezpůsobilý vykonávat svou funkci. Pokud se prezident rozhodne vyhlásit výjimečný stav, konzultuje to předem s Ústavní radou.[4]

Složení[editovat | editovat zdroj]

Ústavní rada je devítičlenná.[2] Každé tři roky jsou jmenováni tři členové na devítiletý mandát, po jednom je jmenují prezident a předsedové obou komor parlamentu, tedy Národního shromáždění a Senátu.[1]

Členy Ústavní rady jsou de iure doživotně všichni prezidenti republiky.[1]

Seznam předsedů Ústavní rady[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Specializované soudy - Francie. Portál evropské e-Justice [online]. [cit. 2017-06-30]. Dostupné online. 
  2. a b LUKEŠ, Ondřej. Politický systém ve Francii [online]. Ondřej Lukeš, 2005 [cit. 2017-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-03. 
  3. Cesty do Evropské unie : Ústavní aspekty evropské integrace [online]. Praha: Vláda České republiky, 2011 [cit. 2017-06-30]. Kapitola Vztah práva ES a ústav ve vybraných členských státech de lege lata : Francie. Dostupné online. 
  4. Functions of the French Constitutional Council | SLN. Study Lecture Notes [online]. 2013-10-22 [cit. 2017-06-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]