Zinko-vzdušný článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malé zinko-vzdušné baterie do naslouchadel

Zinko-vzdušný článek je druh galvanického článku, který vyrábí elektrickou energii oxidací zinku pomocí vzdušného kyslíku. Při dané hmotnosti má v porovnání s jinými články hodně energie, což je dané zejména tím, že jedna ze složek reakce se bere z prostředí. Mezi jeho nevýhody patří to, že pro danou velikost článku je schopen dodávat jenom malý proud ve srovnání s ostatními běžnými druhy baterií.

Zinko-vzdušné články jsou buď nedobíjecí jednorázové, nebo se jedná o mechanicky dobíjitelné ­palivové články. Dobíjitelný zinko-vzdušný akumulátor, který by komerčně uspěl v konkurenci jiných typů galvanických článků, se zatím nepodařilo vyrobit, přestože se o to dlouhodobě usiluje.[1]

Elektrochemická reakce[editovat | editovat zdroj]

Zinková anoda je ve formě prášku nasáklého elektrolytem. Katoda je pórovitá; přes póry vstupuje do článku kyslík, který představuje chemicky aktivní složku katody.

Při vybíjení probíhají v článku tyto chemické reakce:

Na anodě(−):

Zn + 4 OH → Zn(OH) 2−
4
  + 2 e  (E0 = 1,25 V)

Následná reakce:

Zn(OH) 2−
4
  → ZnO + H2O + 2 OH

Na katodě(+):

O2 + 2 H2O + 4 e → 4 OH  (E0 = 0,4 V)

Celková reakce:

2 Zn + O2 → 2 ZnO  (E0 = 1,65 V)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zinc-air battery na anglické Wikipedii.

  1. KASÍK, Pavel. Už za rok můžeme mít v mobilech a foťácích nabíjecí baterie na kyslík. iDnes.cz [online]. 2009-11-2 [cit. 2010-6-7]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]