Zimolez Henryův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zimolez Henryův (Kozí list Henryův, latinsky Lonicera henryi) je poloopadavá nebo stálezelená ovíjivá liána s dřevnatými výhony a kopinatými listy, na líci tmavě zelenými, na rubu světlejšími.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

Podle biolib.cz je Lonicera henryi platný název,[1] jiné zdroje ale preferují synonymum Lonicera acuminata nebo Lonicera buddleioides.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Číny, v našich podmínkách je částečně mrazuvzdorná. Je široce pěstován jako okrasná dřevina. Ve středních Čechách v nadmořské výšce do 400 m roste poměrně bujně, ale v zimě shazuje část listů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kvete od června do srpna.[3] Hroznovitá květenství jsou tvořena trubkovitými květy, zevnitř bělavými až žlutými, zvenčí tmavorůžovými až nachovými. Květy nejsou tak dekorativní a hojné jako u jiných druhů zimolezů.[4] Plody jsou tmavomodré až černé bobule.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Hodí se jako půdní kryt, ale především jako popínavá dřevina na i na pergoly, ploty, zábradlí, protihlukové stěny a treláže. Stálezelený však vydrží jen v nejteplejších oblastech nebo na chráněných místech. Je bohatým zdrojem nektaru a pylu pro včely a dobrým úkrytem a hnízdištěm pro ptáky.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Nemá zvláštní nároky na stanoviště, půda stačí běžná, ale propustná, pH neutrální.[5] Vyhovuje mu polostín, ale snese také stín a slunce, pokud má dostatek vláhy. Snese dobře znečištěné ovzduší a teploty do −23 °C.[6]

V chladnějších oblastech mohou při teplotách pod −25 °C namrzat i nadzemní výhony, ale opět obráží z kořenů. Bez podpory tvoří plazivé nebo nevysoké keře s plazivými výhony, které lze na zimu přikrýt. Přikrytí chrání i před osluněním listů za nízkých teplot, které může způsobit jejich částečné opadání. S podporou se pne i do výšek přes 3 m, v případě opadání spodních listů lze na jaře provést zmlazovací řez ve výšce cca 1 m, aby znovu obrazil odspodu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. druh Lonicera henryi Hemsl. [online]. Dostupné online. 
  2. Lonicera buddleioides [online]. eol.org. Dostupné online. 
  3. Lonicera henryi (Zimolez Henryův) [online]. Dostupné online. 
  4. Zimolez-popínavka pro každého [online]. Dostupné online. 
  5. Lonicera henryi [online]. Dostupné online. 
  6. Lonicera henryi - zimolez Henryův [online]. [cit. 2015-04-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]