Zaniklé schodiště v Krčském lese

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na schodiště zdola
Pohled na schodiště shora

Zaniklé schodiště,[1] dříve Primátorské schody, jsou pozůstatkem betonového schodiště v jižní části Krčského lesa, vedoucí od stezky podél Kunratického potoka po spádnici směrem k výletnímu přístřešku na promenádní cestě na hraně údolí. Kolem dolního i horního konce schodiště vede zeleně značená turistická trasa, dolní konec schodiště je mezi restaurací U Krále Václava IV. a pramenem Václavka. Schodiště bylo 4,5 metrů široké, 70 metrů dlouhé a překonávalo 20 výškových metrů. Mezi obyvateli přilehlých Kunratic bylo schodiště nazýváno také Andělské schody[2] či Kunratické schody, Krčské schody a Královské schody.

V roce 2021 bylo schodiště v dezolátním stavu. Betonové torzo je porostlé hustým mechem a zapadané tlejícím listím a tak splývá s okolní terénem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Důvod a období vzniku schodiště byly po dlouhou dobu neznámé. Historikům se podařilo najít konečnou odpověď až začátkem roku 2020, kdy část historie zveřejnil magazín Krčák žije.[2] Podle dostupných informací mělo být schodiště vybudováno v rozmezí let 1935 až 1937. V roce 1935 se Československo ještě vypořádávalo s následky Velké hospodářské krize a proto v boji s nezaměstnaností tehdejší primátor Prahy Karel Baxa (podle něho schody nesly název Primátorské schody) nechal v Krčském lese vybudovat takzvané hladové schody. Schodiště však nemělo příliš dlouhého trvání. Na konci druhé světové války během Pražského povstání na jaře roku 1945 bylo poničeno[3] a k obnově již nikdy nedošlo.

Původní vzhled schodiště[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tajemné schodiště — Z metropole. Česká televize [online]. [cit. 2021-03-16]. Dostupné online. 
  2. a b c SCHMIDT, Daniel. Záhadné schodiště v Krčském lese. www.krcakzije.cz [online]. [cit. 2021-03-16]. Dostupné online. 
  3. SCHMIDT, Daniel. Tajemné schodiště v Krčském lese – 2. díl. www.krcakzije.cz [online]. [cit. 2021-03-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]