Wikipedistka:Kabathova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaplička se zvonicí v Brně Líšni
drobný sakrální objekt
drobný sakrální objekt
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecBrno, městská část Líšeň
Lokalitana návrší přístupném schodištěm, na ulici Ondráčkova mezi domy č.orientační 102 a 104
49°12′13″ s. š., 16°42′32″ v. d.
Základní informace
CírkevŘímskokatolická
FarnostFarnost Líšeň
Další informace
AdresaBrno, městská část Líšeň, ČeskoČesko Česko

Kaplička se zvonicí v Brně Líšni je drobný sakrální objekt. Byla postavená v roce 1868 a byla zasvěcená Panně Marii. Zpočátku sloužila zvláště obyvatelům Líšně z osady Kůlna. Od roku 1964 je památkově chráněná. Skrývá se mezi domy v dolní části ulice Ondráčkova.

Vzhled kapličky[editovat | editovat zdroj]

Kaplička byla postavená v roce 1868[1] a je zasvěcená Panně Marii. Skrývá se mezi domy s číslem orientačním 102 a 104 na ulici Ondráčkova. Od cesty je oddělená plůtkem, vede k ní několik schodů. Kaplička má střechu se zvonicí a křížkem. Vevnitř nalezneme sošku Panny Marie a nad vstupem je nápis s textem: KE CTI A CHVÁLE PANNY MARIE LÍŠEŇSKÉ VĚNOVALI DOBRODINCI.

Kaplička v roce 2018

Historie kapličky[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavená v osadě, která nesla jméno Kůlna. Kůlna byla svým způsobem oddělená od Líšně, žila svým životem. Bydleli v ní hlavně zaměstnanci místní cihelny. Kůlna měla svoje pekařství, řeznictví, hospodu a také kapličku. Zvon vyzváněl ranní a večerní klekání, vyhlašoval poledne a také úmrtí obyvatel Kůlny. Vždy nejbližší neděli po Narození Panny Marie šlo ke kapličce procesí Líšňáků. Před kapličkou byla sloužená mše svatá. Tato tradice se držela až do roku 1959, kdy ji však komunisté zakázali. Tradice poutí nebyla po roce 1989 obnovená. Na kapličku se pozapomnělo a tak dlouhá léta chátrala.[2]

Současnost kapličky[editovat | editovat zdroj]

Kaplička byla opravená na jaře roku 2020 Líšeňskou farností a za pomoci místních obyvatel. Byla vyměněná střecha. Kaple byla odizolovaná proti vlhkosti, nově omítnutá a bylo opravené schodiště. Na střechu věžičky byl umístěný nový kříž a do výklenku byla usazená nová soška Panny Marie Královny.[2]

Významnost kapličky[editovat | editovat zdroj]

Kaplička je kulturní památkou České republiky a je evidovaná v Ústředním seznamu kulturních památek[1] pod rejstříkovým číslem: 46639/7-308. V seznamu má tento popis: Do roku 1868 datovaný drobný sakrální objekt výrazně situovaný na návrší přístupném schodištěm představuje hodnotnou architektonickou památku výrazně se uplatňující v okolní zástavbě venkovského charakteru. Památkově chráněná je od 23. března 1964.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-03-31]. Dostupné online. 
  2. a b CHALOUPKA, Michal. Naše úsilí se vyplatilo a Mariánské údolí zdobí krásná kaplička. Líšeňské noviny. 2020-09, roč. XXX, s. 13. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]