Wikipedista:Ksovi/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Ksovi/Pískoviště
Údaje o muzeu
Expozice Dějiny a současnost kláštera Porta coeli v Podhoráckém muzeu

Podhorácké muzeum se nachází v budově proboštství Cisterciáckého opatství Porta coeli v Předklášteří u Tišnova v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Podhorácké muzeum je součástí Muzea Brněnska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum bylo založeno 26. 6. 1929 jako klasický typ regionální muzea, dokumentujícího a shormaždujícího informace a sbírky z Tišnovska a širšího Podhorácka. Muzeum se zpočátku potýkalo s nedostatečnými prostorami pro vybudování expozic i sbírek. V době protektorátu bylo uzavřeno a sbírky byly vystěhovány z prostor Tišnovské radnice, kde do té doby působilo.

Po válce došlo k obnově instituce.Řada cenných exponátů bohužel nepřečkala dobu druhé světové války (tak jako se to stalo i u řady dalších muzejních insitucí, včetně Moravského zemského muzea). V roce 1955 bylo muzeum přestěhováno do prostor zrušeného cisterciáckého ženského kláštera Posta coeli. S novou adresou získalo i nový název "Okresní vlastivědné muzeum v Tišnově"

Po roce 1960 se vrátilo k původnímu názvu "Podhorácké muzeum". Koncem 60. tých let bylo sloučením s muzeem v Ivančicích, Muzeem ve Šlapanicích a Památníkem Mohyla míru Muzeem ve Šlapanicích, Muzeem v Ivančicích a památníkem Mohyla Míru vytvořeno "Okresní muzeum Brno-venkov", v roce 2002 přejmenované na „Muzeum Brněnska".

Expozice[editovat | editovat zdroj]

V interiérech barokní budovy bývalého proboštství nalezne návštěvník historickou expozici Paleontologie a mineralogický systém, doplněnou o regionální část Minerály na Tišnovsku. Protiváhou k nim jsou dvě historické expozice: Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století z roku 1999 a Dějiny a současnost kláštera Porta coeli s novou vizuální podobou z roku 2021 a videoprezentací gotických prostor kláštera. V dalších prostorách se konají sezónní výstavy.

Kromě vlastních expozic poskytuje muzeum návštěvníkům i prohlídky samotného gotického kláštera Porta Coeli a lapidária v klášterní křížové chodbě.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Muzea v okrese Brno-venkov]] [[Kategorie:Předklášteří]] [[Kategorie:Mineralogická muzea v Česku]]