Wikipedista:HugoLektor/Jak vytvořit nový článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prvním krokem je volba tématu, téma musí být encyklopedicky významné a nesmí být v rozporu s pravidly Wikipedie. Jednoduchým způsobem, jak zjistit, je-li téma dostatečně významné, je nalezení alespoň dvou netriviální zdrojů. Zdroji mohou být jak internetové stránky, tak tištěné knihy nebo časopisy.

Protože je psaní článku časově poměrně náročné, je vhodné začít na vašem pískovišti. Až bude článek kompletní, pak ho budete moci přesunout do hlavního jmenného prostoru. Jak by měl vypadat ideální článek se dozvíte zde.

Všechny netriviální informace, které v článku uvádíte by měly být ověřitelné a samozřejmě je také vhodné respektovat pravidla českého pravopisu. V textu článku je také vhodné vytvořit wikiodkazy na relevantní termíny.

Je také vhodné, aby článek obsahoval alespoň jeden obrázek, pokud ho nenajdete na projektu Wikimedia Commons, můžete ho tam nahrát.

Před vytvořením článku je také vhodné se zamyslet nad jeho názvem, název by samozřejmě neměl obsahovat překlepy a měl by co nejlépe charakterizovat téma článku. V případě, že nezvolíte název úplně správně, je možné později článek přesunout na vhodnější jméno. Pokud je možné článek pojmenovat více způsoby, lze tuto situaci řešit pomocí přesměrování.

Vzhled článku[editovat | editovat zdroj]

V úvodu článku popište několika větami základní stručné informace charakterizující téma článku a jeho název v první větě zvýrazněte tučně. Do závorky za název můžete také kurzívou vypsat nejběžnější alternativní názvy (i v jiných jazycích), fonetický přepis nebo výslovnost. Pokud k tématu existuje obrázek na Commons nebo infobox, vkládá se do úvodu zarovnán vpravo.

Následuje samotné tělo článku složené z jednotlivých sekcí a odstavců. Jednotlivé sekce vždy nadepište co nejstručnějším vhodným nadpisem. Odstavce začínejte psát vždy od kraje a nevkládejte před text žádné mezery. Každou informaci v článku nezapomeňte doložit vhodným zdrojem, buď přímo v textu, nebo až v závěrečné sekci článku.

Důležité je také propojení s ostatními články Wikipedie. Pojmy z vašeho článku můžete označit jako odkazy. Pokud se ve výsledku odkaz na pojem zobrazí modře, článek o něm již existuje. Pokud se zobrazí červeně, sice článek o pojmu třeba ještě neexistuje, může to ale být upozornění třeba pro další editory, jaké články na Wikipedii chybí.

Do textu můžete také vkládat obrázky, zvuky nebo videa, které se nachází v úložišti Commons. Pokud na Commons potřebný obrázek (zvuk, video) chybí, vy jej máte k dispozici a máte k němu autorská práva nebo svolení autora, můžete jej tam pomocí účtu na Wikipedii nahrát.

Do závěrečných sekcí vložte hlavně odkazy, zdroje a citace literatury, ze kterých jste čerpal. Dále sem můžete např. vyčlenit z textu poznámky nebo vložit tematickou navigační šablonu. Patří sem také odkazy na související články, které jste v textu nezmínil nebo odkazy na tematické wikiportály.

Článek je vhodné zařadit do tematických kategorií, které se objevují v rámečku na konci článku. Vhodné kategorie můžete najít v příbuzných nebo souvisejících článcích a na konec nového článku je pak vložit.