Wikipedista:Honxya/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Honxya/Pískoviště
VývojářTechland
ProgramátorMichał Nowak
SkladatelPaweł Błaszczak
EngineChrome Engine 6
ŽánrSurvival horror

Dying Light je hororová videohra z roku 2015 vyvinutá společností Techland a publikovaná společností Warner Bros.

Příběh hry sleduje tajného agenta jménem Kyle Crane, který je poslán proniknout do karanténní zóny ve městě na Blízkém východě jménem Harran. Obsahuje město s otevřeným světem zamořené nepřáteli s dynamickým cyklem dne a noci, ve kterém jsou zombie pomalí a neohrabaní během dne, ale v noci jsou extrémně agresivní. Hra je zaměřena na boj se zbraněmi a parkour, což hráčům umožňuje vybrat si boj nebo útěk, když je vystaven nebezpečí. Hra také obsahuje asymetrický režim pro více hráčů (původně nastavený jako bonus předobjednávky) a kooperativní režim pro více hráčů pro čtyři hráče.


Vývoj hry začal na začátku roku 2012, poté, co tým dokončil vývoj Dead Island . Parkourový systém hry klade důraz na přirozený pohyb. Aby to bylo možné realizovat, musel Techland opustit většinu prvků příběhu a postavit je znovu od nuly. Na vytvoření příběhu, který by vyhovoval vkusu amerického publika, autorský tým spolupracoval s Danem Jolleym . Příběh byl inspirován jak Heart of Darkness, tak The Plague . Oznámeno v květnu 2013, vyšlo v lednu 2015 pro Microsoft Windows, Linux, PlayStation 4 a Xbox One . Hra měla být vydána na PlayStation 3 a Xbox 360, ale tyto verze byly zrušeny kvůli hardwarovým omezením.

Při vydání získal Dying Light kladné recenze od kritiků, s chválou zaměřenou hlavně na boj, grafiku, kooperativní multiplayer, navigaci a cyklus den-noc, zatímco obdržel kritiku ohledně příběhu, obtížnosti a technických problémů. Hra byla nejprodávanějším titulem ledna 2015 a překonal rekord v prodeji nového duševního vlastnictví v oblasti survival horor za první měsíc. Hra byla komerčním úspěchem a do dubna 2022 se jí prodalo 20 milionů kusů. Techland se zavázal podporovat hru a několik let po prvním spuštění vydal balíčky obsahu ke stažení, obsahové novinky a bezplatné aktualizace pro hru. V únoru 2016 vyšlo rozšíření s názvem Dying Light: The following . Pokračování Dying Light 2 Stay Human vyšlo v únoru 2022.