Wikipedista:Hankamamut/Kuchyňská revue

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kuchyňská revue (H 161 ) je jednoaktový jazzový balet od Bohuslava Martinů . Dílo je napsané pro šest nástrojů: klarinet , fagot, trubka, housle, violoncello a klavír. V baletu je rovněž role vypravěče. Skladba byla složena o Velikonocích roku 1927 a v tom samém roce v listopadu měla premiéru v Praze. Suita vytvořená na základě baletu měla premiéru v lednu 1930 v Paříži.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Podnět ke vzniku jednoho z nejpopulárnějších děl B.Martinů dala choreografka Jarmila Kröschlová. Předložila Martinů libreto z kychyňského prostředí, kde vystupuje pět postav: Hrnec, Utěrák, Smeták, Puklička a Kvedlačka. [1]

Kuchyňský příběh milostných avantýr Utěráku s Pokličkou, zklamání nešťastného Hrnce, se všemi koketující Kverlačky a soudce a moralisty Smetáka hýří nadsázkou a karikaturami, které odráží nové a moderní umělecké formy, typické pro dobu jeho vzniku.

Balet tvoří deset vět[2]:

  1. Prolog - Prologue
  2. Úvod
  3. Tanec kvedlačky kolem hrnce - Danse du moulinet autour du caudron
  4. Tanec hrnce a pukličky - Danse du chaudron et du couvercle
  5. Tango
  6. Souboj - Duel
  7. Mezihra - Entracte
  8. Smuteční pochod - Marche funèbre
  9. Tempo di Marche
  10. Allegretto

Suitu tvoří čtyŕi věty: Prolog, Tango, Charleston a Finale.

Kompletní podoby se dílo dočkalo až díky hudebnímu skladateli Aleši Březinovi, který partituru objevil spolu s dirigentem Christopherem Hogwoodem na počátku 90. let v archivu Nadace Paula Sachera ve švýcarské Basileji. Dirigent Hogwood pořídil v roce 2004 nahrávku baletu spolu s Podivuhodným letem a baletem Natáčí se. [3][4]

Hudba zahrnuje složitá časová schémata - například Finále, které zahrnuje úvodní klavírní sólo s názvem „Tempo di marcia“. Tato sekce přechází mezi 2/4, 3/8 a 4/8 téměř nepředvídatelným způsobem a vytváří rytmy typické pro jazzové období.

V instrumentaci jsou vidět další jazzové vlivy: klavír využívající bohatou harmonii a disonanci, ztlumená trubka připomínající jazzové kapely éry a opakované použití pizzicata v violoncellové části, ozvěny použití kontrabasu v jazzu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://paris.czechcentres.cz/cs/program/detail-akce/kuchynska-revue/ Akce Kuchynska revue
  2. https://database.martinu.cz/works/public_view/429
  3. Martinů: Le Raid mervielleux, La Revue de cuisine, On tourme!. Czech Philharmonic Orchestra, Christopher Hogwood. Supraphon, p2004. Liner notes by Aleš Březina.
  4. https://database.martinu.cz/works/public_view/429

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]