Wikipedista:Daneeq/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Kvantová tečka je hmotný objekt (např. polovodič), jehož excitony jsou omezeny ve všech třech dimenzích. Tyto materiály tak získávájí elektrické vlastnosti na pomezí polovodičů a jednotlivých molekul.

Výzkumníci sledovali chování kvantových teček v tranzistorech, solárních článcích, LED diodách nebo diodových laserech. Zkoumá se například jejich potenciální využití jako činidel v lékařském zobrazování nebo qubitů v kvantových počítačích.

Zjednodušeně řečeno se jedná o takové polovodiče, jejichž elektrické vlastnosti závisí na tvaru a velikosti konkrétního krystalu. Čím menší je krystal, tím větší je šířka zakázaného pásu, tedy rozdíl mezi nejvyšším valenčním pásem a nejnižším vodivým pásem, tím více energie je potřeba k excitaci elektronu a tuto energii také následně elektron při svém návratu na původní energetickou hladinu vyzáří. V případě např. fluorescentních barviv to znamená vyšší frekvence světla vyzářeného při excitaci při zmenšující se velikosti krystalu, což vede ke změně barvy z červené směrem k modré. Vzhledem k tomu, že velikost vytvořených krystalů se dá velmi přesně ovlivnit, je navíc možné získat velkou kontrolu nad elektronickými vlastnostmi materiálu, což je velká výhoda kvantových teček. Z kvantových teček různých velikostí je možné sestavit vícevrstvý nanofilm.