Wikipedista:AlexandraHam/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hattie McDaniel[editovat | editovat zdroj]

Hattie McDaniel (10. červen, 1895 - 26. říjen, 1952) byla americká divadelní a filmová herečka, komička, zpěvačka a textařka. Její nejznámější rolí je postava Chůvy ve filmu Jih proti Severu (anglicky Gone with the Wind, 1939), za kterou získala Cenu Akademie za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli - první Oskar, který vyhrál afroamerický herec nebo herečka.

Kromě hraní ve filmech nahrála McDaniel mezi lety 1926 a 1929 celkem 16 bluesových desek a účinkovala v rádiu a televizi - byla první afroameričanka, která v USA zpívala v rádiu. Hrála ve více než 300 filmech, ačkoli v titulcích se objevila jen u 83.

McDaniel má dvě hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy v Hollywoodu. Jedna, za účinkování v rádiu, se nachází 6933 Hollywood Boulevard, druhá za filmové role na 1719 Vine Street. V roce 1975 byla uvedena do Afroamerické filmařské síně slávy (Black Filmmakers Hall of Fame) a v roce 2006 se stala první afroamerickou oskarovou herečkou, která byla zobrazena na americká poštovní známce. V roce 2010 byla uvedena do Colorádské Ženské síně slávy.

Dětství a počátky herecké kariéry[editovat | editovat zdroj]

McDaniel se narodila ve Wichitě v Kansasu v rodině bývalích otroků jako nejmladší ze 13 dětí. Její matka, Susan Holbert (1850 - 1920) byla gospelová zpěvačka, a její otec, Henry McDaniel, bojoval v Americké občanské válce jako člen 122. Amerického černého regimentu (USCT). V roce 1900 se rodina přestěhovala do Colorada, nejprve do Fort Collins a pak do Denderu, kde Hattie navštěvovala střední školu Denver East. Její bratr, Sam McDaniel, hrál v roce 1948 sluhu v krátkém filmu komediálního tria The Three Stooges Heavenly Daze.

McDaniel nebyla jen zpěvačka, ale i textařka. Svoje schopnosti si vypilovala při práci na minstrelské show svého bratra. Poté, co v roce 1916 zemřel její bratr Otis, začala show ztrácet peníze. Hattiina další velká příležitost přišla v roce 1920. Od roku 1920 do roku 1925 vystupovala s putovní skupinou Melody Hounds profesora George Morrisona. V polovině dvacátých let 20.století začala rádiovou kariéru, když zpívala s Melody Hounds na stanici KOA v Denveru. Od roku 1926 do roku 1929 nahrála mnoho svých písní pro Okeh Records a Paramount Records v Chicagu.


Po krachu na newyorské burze v roce 1929 nemohlMcDaniel najít jinou práci než jako obsluha toalety a servírka v klubu Madrid v Milwaukee. Majitel klubu dlouho váhal, zda ji má nechat vystupovat. Nakonec se však směla vstoupit na podium a brzy se stala pravidelnou vystupující.

V roce 1931 se McDaniel přestěhovala do Los Angeles, kde se připojila ke svému bratrovi a dvěma sestrám. Když se jí nepodařilo získat práci u filmu, hledala místo jako služebná nebo kuchařka. Pracovala pro program rádia KNX, The Optimistic Do-Nut Hour, a zajistila zde místo i své sestře. V rádiu vystupovala jako "Hi-Hat Hattie", panovačná služka, která často zapomíná "kde je její místo". Show byla populární, ale ale plat byl tak nízký, že McDaniel musela nadále pracovat jako služka.

Ve filmu se poprvé objevila v The Golden West (1933), kde hrála služku. Její druhá role byla v úspěšném filmu Mae West I'm No Angel (1933), kde hrála jednu ze služek, se kterými se Mae za scénou přátelí. Na začátku 30.let získala několik dalších bezejmenných rolí, často jako zpěvačka ve sboru.

V roce 1934 se McDaniel stala členkou Hereckých odor