Wikipedista:Adam J. Sporka/Text, Speech and Dialogue

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Text, Speech and Dialogue (TSD) je výroční konference zabývající se zpracováním přirozeného jazyka a počítačovou lingvistikou. Konference bývá v září střídavě v Brně a Plzni. První konference Text, Speech and Dialogue se uskutečnila v roce 1998 v Brně.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

TSD je nyní předním mezinárodním vědeckým fórem, kde se setkávají výzkumníci mluvených i psaných jazyků. Sborník konference vydává Springer-Verlag v rámci série Lecture Notes in Artificial Intelligence (LNAI). TSD je indexována službou Thomson Reuters Conference Proceedings Citation Index. LNAI je zařazena do všech významných citačních databází jako např. DBLP, SCOPUS, EI, INSPEC or COMPENDEX.

Konference se zabývá jazykovými korpusy a zdroji, rozlišováním významu (disambiguace), pokročilým rozpoznáváním řeči (vícejazyčný vstup, souvislá řeč, hendikepovaní mluvčí, slova mimo slovník, alternativní způsob extrakce příznaků (feature extraction), nové modely pro akustické a jazykové modelování)

Konferenci pořádá Fakulta informatiky Masarykovy univerzity Brno a Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Konferenci podporuje International Speech Communication Association . [1]

Témata konference[editovat | editovat zdroj]

Témata konference byla: [2]

  • Korpusy a jazykové zdroje (jednojazyčné, vícejazyčné, textové a mluvené korpusy, velké webové korpusy, disambiguace, specializované lexikony, slovníky)
  • Rozpoznávání řeči (vícejazyčná, souvislá, emocionální řeč, hendikepovaní mluvčí, slova mimo slovník, alternativní způsob extrakce příznaků (feature extraction), nové modely pro akustické a jazykové modelování)
  • Tagování, klasifikace a parsování textu a řeči (morfologická a syntaktická analýza, syntéza a disambiguace, vícejazyčné zpracování, analýza sentimentu, analýza věrohodnosti, automatické označování textu, sumarizace, atribuce autorství)
  • Generování řeči a mluveného jazyka (vícejazyčná, vysoce věrná syntéza řeči, počítačový zpěv)
  • Sémantické zpracování textu a řeči (extrakce informací, získávání informací, dolování dat, sémantický web, reprezentace znalostí, inference, ontologie, smyslová disambiguace, detekce plagiátů)
  • Integrace aplikací zpracování textu a řeči (porozumění přirozenému jazyku, strategie zodpovězení otázek, asistenční technologie)
  • Strojový překlad (statistický, na pravidlech, na příkladech, hybridní, textový a řečový překlad)
  • Systémy automatického dialogu (samoučící se, vícejazyčné, systémy pro zodpovídání otázek, strategie dialogu, prozódie v dialozích)
  • Multimodální techniky a modelování (zpracování videa, animace obličeje, syntéza vizuální řeči, modelování uživatelů, modelování emocí a osobnosti)

Hlavní řečníci konference[editovat | editovat zdroj]

Rok Hlavní řečníci
2002 James Pustejovsky, Misha Pavel, Yorick Wilks, Ronald Allan Cole
2004 Kenneth Church, Patrick Hanks, James Pustejovský, Jan Odijk
2006 Eduard Hovy, Louise Guthrie, James Pustejovský, Eva Hudlická
2007 Frederick Jelinek (Bedřich Jelínek), Eva Hajičová, David Nahamoo, Heinrich Niemann, Renato De Mori
2008 Jerry Hobbs, Elizabeth Shriberg, Graeme Hirst
2009 Tilman Becker, Louise Guthrie, Hynek Heřmanský, Frederick Jelinek, Elmar Nöth, Roberto Pieraccini
2010 John Carroll, [3] Christiane Fellbaum, Miroslav Novák, Frederick Jelínek
2011 Hynek Heřmanský, Adam Sporka, Siegfried Kunzmann
2012 Ruslan Mitkov, Walter Daelemans, Adam Kilgarriff
2013 Hynek Heřmanský, Ralf Steinberger, Ron Cole, Viktor Zacharov
2014 Ralph Grishman, Bernardo Magnini, Salim Roukos
2015 Hermann Ney, Dan Roth, Björn W. Schuller, Peter D. Turney, Alexander Waibel
2016 Hinrich Schütze, Ido Dagan
2017 Eva Hajičová, Tomáš Mikolov, Michael Picheny, Rico Sennrich, Lucia Specia
2018 Kenneth W. Church, Piek Vossen, Isabel Trancoso

Reference[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Masarykova univerzita]] [[Kategorie:Západočeská univerzita v Plzni]] [[Kategorie:Opakující se události založené roku 1998]] [[Kategorie:Lingvistika]] [[Kategorie:Akademické konference]] [[Kategorie:Výpočetní technika]]