Wikipedie:WikiProjekt Hlavní strana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento projekt byl založen za účelem koordinace prací na změně hlavní strany. Tato stránka a její podstránky obsahují doporučení v naději, že projekt získá pozornost ostatních wikipedistů. Pokud byste rádi pomohli, navštivte diskusní stránku, kde si můžete prohlédnout aktuální průběh diskuse, zajímavé nápady a argumenty nebo můžete i navrhnout nějaká vylepšení projektu či hlavní strany.

Důležitá informace: 78 % hlasů byl potvrzen finální návrh v modré variantě

Předchozí vzhled (zobrazovaný do 3. 5. 2007) hlavní strany byl schválen v projektu: Wikipedie:Hlasování o hlavní stránce

Správa hlavní strany

S novou hlavní stranou je také potřeba udržovat nové sekce. Pokud byste byli schopni se o některou ze sekcí starat, připište se níže. Nemusí to dělat jeden člověk, klidně i víc. Jde o přípravu šablon a včasné naplňování obsahu. Jakmile budeme mít dost dobrovolníků, můžeme hlavní stranu spustit do ostrého provozu. Prosím, napište svoje jméno do následující tabulky:

Článek týdne --Aktron (d|p) 19:16, 1. 5. 2007 (UTC), --Miraceti 08:40, 2. 5. 2007 (UTC)
Víte, že... Ludek
Tematické portály Petr K.
Obrázek týdne --Miraceti 08:40, 2. 5. 2007 (UTC) — Timichal 12:01, 2. 5. 2007 (UTC)
Aktuality --Alaiche
XXX v minulosti --Maniakes --Japo ¿ 19:45, 1. 5. 2007 (UTC)

O tom, kdo připravuje článek a obrázek týdne, se píše už někde jinde. Vizte Wikipedie:Článek týdne/Příprava a Wikipedie:Obrázek týdne/Příprava. --Miraceti 09:09, 8. 5. 2007 (UTC)

Rozsah

Tento WikiProjekt se snaží o vylepšení hlavní strany ve všech ohledech – ať už po straně grafické, použitelnosti, ergonomie a informační hodnoty pro uživatele, tak i přístupnosti pro různé prohlížeče (tedy pročištění kódu vybraného návrhu). Dosáhnout se toho bude snažit za pomoci konsensu zainteresovaných osob.

Mateřská stránka:WikiProjekt Hlavní strana O charakteru hlasování a obecných tématech.
Diskutujme o nich na diskusní stránce projektu:
Nová sekce do diskuze
archiv 1. kola
výběr dvou nejlepších návrhů
archiv 2. kola
první hlasování mezi dvěma nejlepšími návrhy
archiv 3. kola
průzkum o prefenci prvků hlavní strany
archiv 4. kola
druhé hlasování mezi dvěma nejlepšími návrhy
archiv 5. kola
dolaďování vítězného návrhu
6. kolo
potvrzení vítězného návrhu

Účastníci

Přidat se může každý, kdo má na oživení hlavní strany zájem, či chce dokonce vytvořit vlastní grafický design. Budete vítáni.

  • Petr K – zakladatel a správce projektu
  • Reo + | 22:06, 30. 6. 2006 (UTC) (Přidávám se, můj příspěvek bude ovšem závislý na míře mě dostupného času) (polosprávce Wikiprojektu :) )
  • Danny B. (zatím ve stavu "dozor nad tím, aby se nedělaly úplné hlouposti")
  • Alaiche - v podstatě je to moc pěkné (celý projekt)... já jen doufal, že zabere méně času a energie ;o) Inu, co se dá dělat... snad to alespoň bude řádné -- 22:32, 30. 6. 2006 (UTC) (P.S. původně jsem měl na mysli exkluzivně grafickou změnu. Témata ani rozložení mi není cizí. Jen forma poněkud pokulhává. Proto zatím nevím, jak aktivní budu v determinaci témat, rozsahu atd. Moc těm věcem ani nerozumím.)--19:49, 1.7. 2006 (UTC)
  • Wikimol (budu li mít čas, přispěl bych by formě rejpání)
  • Japo ? 13:23, 20. 7. 2006 (UTC) (jako Wikimol, čas na vlastní návrh asi nebude...)
    Ale byl :)), ... a bylo to moc dobře :)) Reo + | 11:43, 25. 11. 2006 (UTC)

Plán

Zde jsou načrtnuty jednotlivé fáze projektu.
1. Úvodní diskuze: Rozhodnout, co na hlavní stranu patří a co ne. Navštivte podstránku témata. (2 týdny – bude ukončena 16. 7.)
2. Tvorba jednotlivých návrhů, jejich testování, připomínky uživatelů atp. (plánováno: 2 týdny – do 30. 7.)

  • Případné prodloužení je bezproblémové, pokud někdo bude chtít dodělat svůj návrh nebo přijít s novým, pokud se nikdo neozve, tak se to uzavře.
  • Prodlouženo... na neurčito, nestíham :-)

3. Hlasování o předložených návrzích. V průběhu projektu došlo ke změně zamýšleného postupu. Celkem tato fáze bude mít čtyři kroky. (dva kroky ke dvoum původně zamýšleným)

  1. První kolo (22.10. - 5.11.2006) - hlasování o preferencích mezi všemi předloženými variantami. Vítězné byly návrhy 6 (Autor Japo) a 7 (Autor Petr K)
  2. Druhé kolo (5.11. - 19.11.2006) - Cílem tohoto hlasování bylo vybrat konečný návrh mezi předchozími vítězi. Výsledky byly však zcela vyrovnané a během samotného hlasování se projevil větší zájem Wikipedistů připomínkovat návrhy a i tvořit nové pozměňovací podnávrhy, které by ony připomínky reflektovali. Vzhledem k tomuto vývoji byly výsledky hlasování stornovány a byl ponechán prostor pro evoluci obou návrhů. Byly vyhlášeny další dvě kola.
  3. Třetí kolo - představuje průzkům názorů o jednotlivých prvcích. Wikipedisté se vyjadřují k tomu, který prvek se jim líbí na kterém návrhu a proč. Hlasují také o svých preferencích mezi podnávrhy. Cílem má být oba návrhy vyladit do co nejšířeji přijatelnějších verzí a vybrat takové dva návrhy, které budou moci proti sobě stát v kole čtvrtém.
  4. Čtvrté kolo (1. 1. 2007 - 14. 1. 2007) Závěrečné hlasování, které má rozhodnout mezi dvěmi vybranými verzemi upravenými návrhů 6 a 7.
  5. Páté kolo - závěrečné ladění nové Hlavní strany
  6. Šesté kolo - potvrzení nové Hlavní strany
Vzhledem k tomu, že se v návrzích objevuje větší množství podobností, rád bych požádal o většinový způsob hlasování (dvě kola; do druhého postupují dva s nejvíce hlasy, vyhrává ten, který jich získá většinu) - opravte mě, prosím, jestli podobný návrh hlasování byl v jednání již od počátku. --Alaiche 14:05, 2. 9. 2006 (UTC)

4. Optimalizace výsledného návrhu. Po dokončení závěrečných prací by měl vyhovovat standardům a být dobře přístupný v různých prohlížečích a zařízeních.
K datům: jsou předběžná – pokud bude potřeba, budou prodloužena.

Ostatní Wikipedie

Inspiraci pro svoje návrhy můžete hledat např. na těchto stránkách: