Wikipedie:Den finanční gramotnosti/Nápověda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana Soutěžní hesla Pravidla soutěže Nápověda Komise Diskuse

Nápověda[editovat | editovat zdroj]

Na této stránce najdete nejčastější dotazy ohledně fungování Wikipedie a přispívání do ní. Rozklikněte box s otázkou, kterou chcete zodpovědět.


Jak Wikipedie funguje[editovat | editovat zdroj]

V článcích jsou některé výrazy modře a jiné červeně, co to znamená?

Barevně zbarvené výrazy v textu jsou tzv. interní odkazy, tedy odkazy na příslušné encyklopedické články o daných výrazech. Wikipedisté při psaní svých článků odkazují na všechny možné související termíny, které by mohly čtenáře zajímat. Pokud už příslušné články existují, odkazy se zobrazí modře, pokud čekají na vytvoření, jsou automaticky zbarveny červeně.

Podrobnější informace: Odkazy#Odkazy v rámci Wikipedie (wikilinky)

Proč nikde není napsáno, kdo je autorem článku?

Filosofie Wikipedie praví, že nikdo není autorem žádného článku, a proto se články nepodepisují. Jakmile jednou vložíte „svůj“ materiál do Wikipedie, nemůžete jej uchránit před editacemi všech lidí na světě. Pokud si nepřejete, aby Váš text byl nemilosrdně upravován a volně šířen, pak ho do Wikipedie prostě neukládejte. Nicméně je pravda, že v tzv. historii se ukládají uživatelská jména všech, kteří s článkem měli co do činění.

Podrobnější informace: Vlastnění článků

Proč nestačí prostě text odněkud zkopírovat a vložit sem?

Je to stejné, jako u obrázků. Nelze jenom tak použít cizí dílo bez povolení. Od přispěvovatelů Wikipedie očekává jejich naprostou originalitu, neboli jinak řečeno — text napsat vlastními slovy. Naopak je vhodné danou webovou stránku na wikipedii zveřejnit jako zdroj, ze kterého jste čerpal/a.

Podrobnější informace: Věrohodné zdroje

Editování Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

V článku jsem našel/našla chybu. Jak ji mohu opravit?

Nad každým článkem je tlačítko „Editovat“. Stačí kliknout, v editačním okně opravit chybu, následně si „Ukázat náhled“ (tlačítko pod editačním oknem) a pokud je vše v pořádku, „Zveřejnit změny“.

Podrobnější informace: Jak editovat stránku

Nad tlačítky „Ukázat náhled“ a „Zveřejnit změny“ je ještě nějaké „Shrnutí editace“. K čemu to je?

Řádek Shrnutí editace slouží k popsání změn, které jste provedli v článku. Popisy editací zpřehledňují historii článku i seznam posledních změn.

Podrobnější informace: Shrnutí editace

Chci založit nový (dosud neexistující) článek, jak na to?

Nejsnazší je zadat název článku do vyhledávacího okénka vpravo nahoře a kliknout na ikonku lupy (případně na tlačítko Enter). Následně klikněte na červený odkaz ve větě „Můžete stránku vytvořit nebo požádat o její vytvoření“.

Podrobnější informace: Jak vytvořit článek

Špatně jsem článek pojmenoval/a. Jak jej přejmenovat?

Pro přejmenování článku se na Wikipedii používá termín přesunutí. Abychom článku mohli upravit název, volba se nachází (na dané stránce) vpravo nahoře vedle hledáčku ve tvaru šipky dolů. Po najetí myší se nám zobrazí volba Přesunout a po kliknutí na něj se zobrazí textová pole, která je nutné vyplnit. Nejdůležitější je však nový název článku, na který jej po stisknutí „Přesunout stránku“ Wikipedie přejmenuje. V případě, že jste úplně noví nebo anonymní uživatelé, tak přesouvat ještě nemůžete. Vložte proto na začátek článku následující kód: {{Přesunout|''Nový název článku''}} a my za Vás uděláme zbytek.

Podrobnější informace: Slučování a přesun stránek#Jak přejmenovat stránku

V ostatních článcích jsou taky občas obrázky, kde mohu najít nějaké vhodné?

Wikipedie používá obrázky ze sesterského projektu Commons. Ten je centrálním úložištěm obrázků, zvuků a videí pro všechny projekty Wikimedia Foundation. Většina souborů v tomto úložišti je uvolněna pod svobodnými licencemi, může je tak při dodržení těchto licencí využívat i široká veřejnost.

Podrobnější informace: Commons

A jakým způsobem mám ten obrázek vložit do článku?
Slunečnice

Nejjednodušším způsobem, jak do článku vložit obrázek, je vložení sekvence:

[[Soubor:Název souboru.Formát souboru|thumb|Popis obrázku]]

nejlépe na nový řádek. Takže například:

[[Soubor:Helianthus decapetalus 'Plenus'.jpg|thumb|Slunečnice]]

dá obrázek vpravo →

Podrobnější informace: Obrázky#Vložení obrázku do článku

Chci ale nahrát svůj vlastní obrázek.

Pak jsou nutné následující kroky. Tím hlavním je, že daný obrázek není bez povolení odnikud zkopírován. Jinak řečeno, vlastníte na něj autorská práva. Pokud tak podmínku splňujete, nahrejte jej na mediální úložiště Wikimedia Commons pod vhodným názvem, se kterým se bude v daném článku později pracovat. (Stejným způsobem jako v předchozí nápovědě).

Podrobnější informace: Obrázky#Načtení obrázku do Commons

Chci do článku vložit víc než jenom text. Co kromě obrázků Wikipedie nabízí?

Mimo obrázků Wikipedie nabízí i velké množství šablon. Některé z nich jsou předurčené k danému článku (např. článek o filmu a jeho šablona pro shrnutí faktů o daném filmu, takzvaný „infobox“), jiné slouží k navigaci mezi blízce příbuznými články. Lze si vyrobit i různé tabulky.

Podrobnější informace: Šablony, Infobox, Navigační šablony, Tabulky

Kontakt[editovat | editovat zdroj]

Nenašli jste odpověď na své otázky? Zeptejte se zde: Potřebuji pomoc