Wikipedie:Článek týdne/2017/41

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Sára Aaronsohnová
obrázek
Soubor:Sarah Aaronsohn, portrait.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Sára Aaronsohnová
anotace

Sára Aaronsohnová (6. ledna 1890 Zichron Ja'akov9. října 1917 tamtéž) byla jedním z vůdců židovské špionážní sítě Nili, založené v roce 1915 v Palestině za účelem podpory Spojeného království v boji proti Osmanské říši během první světové války. Skupina, zformovaná kolem jejího bratra a vědce Aarona Aaronsohna, dokázala shromáždit rozsáhlé množství zpravodajských informací o rozmístění tureckých vojsk, politické a ekonomické situaci v zemi a mnohé další. Od června 1916, v době bratrovy nepřítomnosti, koordinovala a zprostředkovaně řídila veškeré aktivity skupiny v palestinské a libanonské oblasti. Od členů skupiny shromažďovala získané informace, které dále analyzovala a po zakódování posílala na britské velitelství v Káhiře. V září 1917 došlo ke dvěma incidentům, které vedly k odhalení skupiny a zatčení většiny jejich členů 2. října. Ti byli následně mučeni, aby vyzradili své spolupracovníky. Aaronsohnová vzala všechnu vinu na sebe a odmítala cokoliv prozradit. Po třech dnech útrap, kdy měla být převezena k dalšímu výslechu do Nazaretu, se z obavy, že by již nemusela další mučení vydržet, rozhodla ukončit svůj život. Dne 5. října se pod záminkou převlečení zkrvaveného oblečení nechala stráží odvést do domu své rodiny. Zatímco vojáci čekali před domem, napsala dopis na rozloučenou a ukrytým revolverem se pokusila zabít. Smrt nebyla okamžitá a zraněním podlehla o čtyři dny později, 9. října 1917.

Informace, které se Nili po navázání spolupráce podařilo Britům předat, zásadně přispěly k britskému vojenskému vítězství nad Osmanskou říší v Palestině. Přestože se od roku 1935 u jejího hrobu v Zichron Ja'akovu každoročně konají vzpomínkové akce, plnohodnotného uznání se jí i skupině Nili dostalo až o desítky let později, po šestidenní válce v roce 1967. Kolem Aaronsohnové vznikl až určitý kult a vysloužila si označení židovská Johanka z Arku a hrdinka Nili.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2017
týden (formát: TT)
40
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Faigl.ladislav (diskuse) 13. 7. 2016, 20:31 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Ale navrhuji vyčkat do příštího roku, kdy se výročí úmrtí zakulatí. --Bazi (diskuse) 20. 7. 2016, 14:06 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano „Vy nás ale zásobujete,“ :) s kulacením souhlasím. --Kacir 14. 9. 2016, 10:12 (CEST)[odpovědět]
  3. +1Ano Není to ale spíš na 41. týden, než 40.? --Jan Polák (diskuse) 26. 9. 2017, 22:57 (CEST)[odpovědět]