Wikipedie:Článek týdne/2013/08

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krizový vývoj indexu Dow Jones

Americká krize trhu s hypotékami je označení pro krizi způsobenou rizikovými hypotečními úvěry, která v červenci a srpnu 2007 vyústila ve finanční propad burzovních trhů v USA. Kvůli propojenosti trhů se tato krize rychle přelila do celého světa a nakonec přerostla ve světovou finanční krizi.

Kvůli systému financování hypotečních úvěrů ve Spojených státech vznikla finanční propast, jejímž důsledkem byl kolaps největších amerických obchodníků s hypotékami a půjčkami, jako třeba New Century Financial Corporation. Celá tato situace měla na svědomí historické znehodnocení kurzu amerického dolaru a propad světových burz, což vyhnalo cenu komodit, zejména ropy, prudce vzhůru.

Počátek krize lze vymezit jen na základě poznatků, kdy pronikla na veřejnost. Ani její konec nelze pevně vymezit, protože tato krize se změnila v krizi likvidity. Obecně lze za počátek hypoteční krize považovat 29. červenec 2006, kdy Federální rezervní systém navzdory znepokojivým signálům zvedl základní úrokovou sazbu. Za změnu této krize na krizi likvidity lze považovat 14. srpen. Tehdy došlo k bankovnímu runu na Northern Rock, což byla banka, jejíž problémy neměly souvislost s hypotečními úvěry.