Walter Buller

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Walter Buller
Narození9. října 1838
Northland
Úmrtí19. července 1906 (ve věku 67 let)
Fleet
Alma materWesley College
Oceněníspolečník Královské společnosti
rytíř komandér Řádu sv. Michala a sv. Jiří
Fellow of the Linnean Society of London
DětiArthur Percival Buller
RodičeJames Buller
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Walter Lawry Buller (9. října 1838 Pakanae19. července 1906 Fleet) byl novozélandský ornitolog.

Narodil se na misijní stanici v oblasti Northland, jeho otec byl metodistickým kazatelem. Vystudoval Wesley College v Aucklandu, pracoval jako soudní tlumočník maorštiny a poté provozoval advokátní praxi, v roce 1871 byl v Londýně přijat do Inns of Court. Neúspěšně se pokoušel o zvolení do parlamentu za Liberální stranu. Závěr života strávil v anglickém hrabství Hampshire.

K zájmu o přírodní vědy ho přivedl William Swainson. Je autorem knih A History of the Birds of New Zealand, Manual of the Birds of New Zealand a Supplement to the History of the Birds of New Zealand.[1] Podílel se na vytvoření výstavy novozélandské přírody na Světové výstavě 1889 v Paříži a zasloužil se o vyhlášení rezervace v okolí jezera Papaitonga.[2]

Je po něm pojmenován albatros Bullerův, buřňák šedohřbetý (Puffinus bulleri) a racek černozobý (Chroicocephalus bulleri). Byl mu udělen Řád sv. Michala a sv. Jiří a Řád čestné legie, byl zvolen členem Královské společnosti. Novozélandský dramatik Nick Blake mu věnoval životopisnou hru Dr Buller's Birds.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A History of the birds of New Zealand / by Walter Lawry Buller [online]. Royal Collection Trust [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Lake Papaitonga - Sir Walter Buller and history [online]. Kete Horowhenua [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. (angličtina) 
  3. PRIESTLEY, Rebecca. The last huia. New Zealand Listener [online]. 2006-02-24 [cit. 2019-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-09-20. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]