Wairarapa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wairapapa
Pobřeží Riversdale Beach
Pobřeží Riversdale Beach
Nejvyšší bodMitre (1571 m n. m.)
StátNový ZélandNový Zéland Nový Zéland
Obyvatelé45 000 (2019[1])
Důležitá místaMasterton
Souřadnice
Wairarapa na mapě Severního ostrova
Wairarapa na mapě Severního ostrova
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wairarapa je geografická oblast na Novém Zélandu. Nachází se v jihovýchodní části Severního ostrova a patří k administrativním regionům Wellington a Manawatu-Wanganui. Měří asi 130 km ze severu na jih a 65 km z východu na západ. Západní hranici tvoří pohoří Tararua Range a Remutaka Range, na východě se nachází pobřeží Tichého oceánu s četnými prázdninovými letovisky, táhnoucí se od mysu Palliser až k mysu Turnagain. Největším městem Wairarapy je Masterton. Kraj je pojmenován podle jezera Wairarapa („třpytící se voda“).[2] Nejdůležitější řekou je Ruamahanga.

Původními obyvateli byli Maorové kmenů Rangitane a Ngāti Kahungunu, evropští přistěhovalci se zde usazovali od čtyřicátých let 19. století. Oblast je poměrně řídce zalidněná, bez velkých průmyslových aglomerací. Ekonomika je postavena na chovu ovcí a hovězího dobytka, rybolovu, těžbě dřeva a pěstování olivovníků a vinné révy.[3] K turistickým atrakcím patří vinařské městečko Martinborough a chráněné území Pūkaha National Wildlife Centre, kde žijí ohrožené původní druhy ptactva jako slípka novozélandská, kakariki rudočelý, nestor kaka a kivi hnědý.[4] S hlavním městem Wellingtonem oblast spojuje železniční trať Wairarapa Line.

V lednu 1855 tento region zasáhlo nejhorší zemětřesení v historii Nového Zélandu, které mělo magnitudo 8,2 a vyžádalo si sedm až devět lidských obětí.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Population forecasts Dostupné online
  2. New Zealand Tourism Dostupné online Archivováno 8. 10. 2019 na Wayback Machine.
  3. Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand Dostupné online
  4. Department of Conservation Dostupné online
  5. GeoNet Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]