Vertikordie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVertikordie
alternativní popis obrázku chybí
Verticordia acerosa
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďmyrtovité (Myrtaceae)
Rodvertikordie (Verticordia)
DC., 1826
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vertikordie[1] (Verticordia) je rod rostlin z čeledi myrtovité. Jsou to bohatě kvetoucí keře s jednoduchými vstřícnými listy, rostoucí výhradně v Austrálii. Mají typické květy s pérovitě členěnými kališními lístky. Některé druhy jsou v Austrálii pěstovány pro trh s řezanými květinami. Vyžadují horké a suché léto a jsou citlivé na houbové choroby.

Pohádkové květy V. oculata

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vertikordie jsou stálezelené keře dorůstající výšky zpravidla do 2 metrů, výjimečně i stromy až 7 metrů vysoké. Listy jsou drobné až středně velké, jednoduché, kožovité, vstřícné nebo výjimečně přeslenité, čárkovité, řapíkaté nebo přisedlé. Čepel listů je žláznatě tečkovaná. Květy jsou drobné až středně velké (od 5 do 25 mm v průměru), pravidelné nebo dvoustranně souměrné, pětičetné, jednotlivé, úžlabní, nahloučené na koncích větévek. Češule je kuželovitá, chlupatá, vlnatá nebo lysá. Kalich je zbarvený jako koruna, pravidelný, tvořený 5 laloky, z nichž každý je dělený na 5 až 15 pérovitých segmentů. Koruna je bílá, žlutá, oranžová, červená, purpurová, růžová nebo hnědá, složená z 5 volných plátků. Korunní plátky jsou třásnité, prstovité nebo výjimečně celokrajné. Tyčinek je 5 nebo 10, jsou větvené a přirostlé k okraji češule nebo ke koruně. Mimo plodných tyčinek je přítomno 10 nebo 15 sterilních patyčinek. Semeník je spodní, srostlý ze 2 plodolistů, uvnitř s jedinou komůrkou. Čnělka je 1, zakončená hlavatou bliznou. Semeník obsahuje 1 až 13 vajíček. Plodem je jednosemenný oříšek.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod vertikordie více než 100 druhů. Je rozšířen pouze v Austrálii. Převážná většina druhů jsou endemity jihozápadní Austrálie, pouze několik druhů roste v tropické severní Austrálii.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Verticodia je v rámci myrtovitých řazen do podčeledi Myrtoideae a tribu Chamelaucieae.

Význam a pěstování[editovat | editovat zdroj]

Vertikordie jsou atraktivně a bohatě kvetoucí rostliny, mají však specifické nároky na pěstování. Vyžadují klima mediteránního typu, s horkým a suchým létem a mírnou zimou. Potřebují perfektně propustnou půdu a plné slunce a nesnášejí zástin jiných rostlin. Hnojí se málo. Ve vlhčím prostředí snadno podléhají houbovým chorobám, zejména padlí a černi střídavé. V Austrálii jsou některé druhy komerčně pěstovány pro trh s řezanými květinami a v minulosti byly sbírány i v divoké přírodě.[5] Vertikordie není uváděna ze žádné české botanické zahrady.[6] Řada druhů patří mezi ohrožené rostliny.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. Florabase - The Western Australian Flora [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SHORT, P.S.; COWIE, I.D. Flora of the Darwin region. Myrtaceae [online]. 2010. (anglicky) 
  4. GEORGE, Alex S.; BARRETT, Matthew D. Two new taxa of Verticordia (Myrtaceae: Chamelaucieae) from south-western Australia. Nuytsia. 2010, čís. 20. Dostupné online. 
  5. SEATON, Kevin. Verticordias for cutflower production [online]. Government of Western Australia. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. [cit. 2016-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]