Velký Kosíř (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velký Kosíř
červenec 2013
červenec 2013
Základní informace
Konstrukcedřevěná
Kóta paty442 m n. m.
Rok vzniku2013
StátČeskoČesko Česko
krajOlomoucký kraj
OkresProstějov
Souřadnice
Velký Kosíř
Velký Kosíř
Technické informace
Výška stavby28 m, vyhlídková plošina 25 m
Počet schodů158
Počet vyhlídkových
plošin
1
Stavpřístupná
Poznámka
turistická známka č. 995
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna na Velkém Kosíři se nachází v centru přírodního parku Velký Kosíř. Rozhledna byla dokončena v roce 2013. Na kruhové kamenné podezdívce stojí dřevěná příhradová konstrukce zpevněná ocelovými prvky, kterou spirálovitě obtáčí kryté schodiště. Autorem stavby je uznávaný moravský architekt M.A. Svatopluk Sládeček.

K rozhledně vede od železniční stanice Slatinice žlutá turistická značka žlutá turistická trasa KČT kolem lázeňského areálu, pomníku čtyř letců, kteří zde zahynuli při havárii vrtulníku v roce 1998 a přírodní památky Studený kout. Od rozhledny stezka pokračuje přes Čechy pod Kosířem, kolem přírodní rezervace Andělova zmola do Smržice, s odbočkou na Stařechovice, dále kolem národní přírodní památky Kosířské lomy až k nádraží v Prostějově.

Kolem rozhledny jsou vedeny i dvě turistickými značkami značené naučná turistická značka stezky, které žlutá turistická značka žlutou turistickou značku z velké části kopírují. Naučná stezka Velký Kosíř vede z Čelechovic po lesní asfaltové cestě na vrchol Velkého Kosíře, dále kamenitým úvozem dolů do obce Čechy pod Kosířem a po hlinité pěšině zvané „Hraběcí cesta“ zpět. naučná turistická značka Naučná stezka Velký Kosíř II pak vede z obce Slatinice na Velký Kosíř, odtud dolů do obce Slatinky a z nich přes Malý Kosíř zpět do Slatinic.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]