Vatersay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vatersay
Vatersay
Vatersay
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ostrov Vatersay

Vatersay je po opuštění ostrova Mingulay v roce 1912 nejjižnější obydlený ostrov ve Vnějších Hebridách. Má tvar přibližně 3 kilometry velkého písmene „H“ ležícího na boku. [1] Je také nejzápadnějším trvalým sídlem ve Skotsku a ve Velké Británii.

Jediná větší obec na tomto ostrově se jmenuje stejně – Vatersay. Ostrov je spojen se sousedním větším ostrovem Barra 250 metrů dlouhou hrází, dokončenou v roce 1991.[2] Při odlivu je ostrov rovněž spojen s ostrovem Uineasan na východě.

Vatersay je stanovištěm volavkovitých ptáků, tuleňů a vyder.

Vrak[editovat | editovat zdroj]

Památník vraku Annie Jane s výhledem na Západní zátoku

Jednou z nejsmutnějších událostí, která se na ostrově stala, bylo ztroskotání třístěžníku Annie Jane za bouře v září 1853. Loď vezla emigranty z Liverpoolu do Montréalu v kanadském Quebeku a ztroskotala na západní pláži. Během deseti minut se loď začala rozpadat a asi 450 lidí se ocitlo v rozbouřeném moři. I když se místní lidé snažili zachraňovat, jen málokdo ztroskotání přežil. Malá mohyla a pomník označuje místo, kde jsou pochována těla obětí. Nápis na pomníku zní:

Dne 28. září 1853 ztroskotala v této zátoce loď Annie Jane s migranty z Liverpoolu do Quebecu. Tři čtvrtiny posádky a cestujících, asi 350 mužů, žen a dětí, se utopilo a jejich těla byla pohřbena zde.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vatersay na anglické Wikipedii.

  1. Vatersay (Bhatarsaigh) Dostupné online.
  2. Vatersay Causeway Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]