Ura e Mesit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ura e Mesit
Základní údaje
KontinentEvropa
StátAlbánieAlbánie Albánie
PřesKir
Souřadnice
Parametry
Materiálkámen
Délka108 m
Šířka3,4 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ura e Mesit je historický kamenný most v blízkosti vesnice Mes, zhruba 5 km severovýchodně od města Skadar na severu Albánie. Překonává řeku Kir.

Most je 108 m dlouhý, 3,4 m široký, 12,5 m vysoký. Středový oblouk mostu je vysoký až 18 m. Asi pět metrů severně od hlavního oblouku se most mírně vychyluje ze své osy. Vychýlení dosahuje hodnoty 14 °, stavitelé se tak chtěli vyhnout kamenům na říčním dně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klasický kamenný most byl vybudován v dobách existence Osmanské říše, zhruba okolo roku 1770. Přesné záznamy o výstavbě mostu nejsou; stáří se předpokládá podle společných znaků s podobnými objekty z téže doby. O jeho zbudování se zasloužil místní osmanský paša Mahmud Bushati. Důvodem pro výstavbu bylo zajištění lepšího spojení na obchodních trasách mezi městy Skadar a Drisht na samém severu Albánie.

Výstavba mostu byla rozdělena do dvou fází. Nejprve byl vybudován centrální oblouk spolu s jedním přiléhajících. Později pak bylo dostavěno zbývajících menších 11 oblouků. V průběhu století byl most opuštěn a značně poničen působením zubu času. Obzvláště značné škody mu způsobily rozsáhlé povodně, které strhly několik oblouků na pravé straně mostu.

Most patří mezi turistické atrakce. Jako památka byl navštěvován již v dobách existence komunistické Albánie. V roce 2010 bylo v okolí mostu koryto řeky vyčištěno od odpadků a zřízeny informační tabule. Na západním předmostí se nachází frekventovaná ulice obestavěná domy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Mes Bridge na anglické Wikipedii a Ura e Mesit na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]