U Nemocnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
U Nemocnice
Pohled do ulice od Viničné. Po obou stranách objekty 1. lékařské fakulty UK
Pohled do ulice od Viničné. Po obou stranách objekty 1. lékařské fakulty UK
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 2
ČtvrťNové Město
Poloha
Historie
Pojmenováno poVšeobecná fakultní nemocnice v Praze
Další údaje
Kód ulice473987
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova Všeobecné fakultní nemocnice po které nese ulice jméno

U Nemocnice je název ulice v Praze 2, která spojuje Karlovo náměstí s křižovatkou ulic Lipová, Kateřinská a Viničná. Je orientována východ-západ. Veškeré budovy v ulici jsou nemocnice, nebo lékařské fakulty. Odtud pochází i název ulice. Prvním domem vlevo je Knihovna Ústavu hematologie a krevní transfúse a za ním jeho nemocniční zařízení, které ale již leží na Karlově náměstí a je součástí bývalé jezuitské koleje. Dále vlevo je Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a další budova té samé fakulty. Napravo je jediné číslo a sice 2 až na křižovatce ulic U Nemocnice a Pod Větrovem – další objekt 1. lékařské fakulty. Předchozí budova je Všeobecná fakultní nemocnice spadající ale na Karlovo náměstí.

Ulice U Nemocnice je oboustranně průjezdná se všemi typy zón placeného stání a autobusovou zastávkou U Nemocnice linky číslo 148 spojující jižní části Nového Města.

V oblasti Karlova Náměstí navazují ulice Vyšehradská a Na Moráni.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • EDERER, Antonín. Ulice a uličky Nového Města pražského a Vyšehradu. Praha: Milpo Media, 2007. 152 s. ISBN 978-80-87040-05-8. S. 103–105. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Praha: Pavel Körber, 1903–1904. 1246 s. Dostupné online. Kapitola U Nemocnice, s. 778. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]