Turistická značená trasa 1917

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1917
Trasa 1917 společně s trasou 0451 ve Vápenném Podolu
Trasa 1917 společně s trasou 0451 ve Vápenném Podolu
Základní informace
Typturistická stezka
Délka16 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaKrkonoše
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim
StartHeřmanův Městec (nám.)
CílNa Špičce
Výškový rozdíl290 m
Nejvyšší bodNa Hranicích 565 m
Nejnižší bodHeřmanův Městec 275 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1917 je 16 km dlouhá[1] modře značená trasa Klubu českých turistů v Železných horách a okrese Chrudim spojující Heřmanův Městec se Sečí. Její převažující směr je jižní. Počáteční část trasy je vedena přírodním parkem Heřmanův Městec, koncová CHKO Železné hory.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 1917 začíná na náměstí v Heřmanově Městci v nadmořské výšce 275 metrů na rozcestí s červeně značenou turistickou trasou 0443 do Choltic a zeleně značenými trasami 4303 do Slatiňan a 4307 na Lichnici. Nejprve vede parkem místního zámku kolem Zámeckého rybníka a poté loukami a řídkou zástavbou do Kostelce u Heřmanova Městce, míjí zdejší kostel, vstupuje do lesa a stoupá do svahů Železných hor. Částečně podél oplocení areálu SSHR pokračuje k silnici II/341, podél které prochází Nerozhovicemi. Po místní komunikaci přes bezejmennou kótu 508 m vede dále do Vápenného Podola. Zde se na rozcestí křižuje z červeně značenou trasou 0451 Prachovice - Chrudim a vychází odsud zeleně značená trasa 4305 do Třemošnice. Trasa 1917 vede dále k jihu kolem prameniště Podolského potoka, křižuje silnici Vápenný Podol - Prachovice a opět vstupuje do lesního masívu. V něm překonává vrchol Na Hranicích na hřebeni Železných horu a klesá do Seče. V jejím centru se nachází rozcestí se zeleně značenou trasou 4314 Běstvina - hrad Oheb. Trasa 1917 pokračuje dále za obec jihozápadním směrem po silnici II/340 do rekreační oblasti. V místě, kde jí opouští a přechází na jižní směr se nachází rozcestí se žlutě značenou trasou 7468 do Žďárce u Seče. Trasa poté sestupuje ke břehu vodní nádrže Seč, kde se kříží se žlutě značenou trasou 7343 vedoucí Třemošnice k vlastní hrázi, a podél vody vede na poloostrov, kde ve východním svahu vrchu Bučina končí v nadmořské výšce 490 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Z Kostelce u Heřmanova Městce stoupala trasa dříve po silnici směr Tasovice, ze které odbočovala v pravotočivé zatáčce a klesala lesními pěšinami k železniční trati Přelouč - Prachovice. Tu křížila v prostoru bývalé odbočky zrušené trati do Vápenného Podola a údolím Podolského potoka vedla tamtéž. V centru obce se napojovala na současnou trasu. Ta dříve končila v Seči, úsek k Sečské přehradě byl vyznačen později.[2]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plánovač tras KČT
  2. Starší vydání map KČT