TrueType

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

TrueType je standard pro popis vektorových počítačových písem – fontů, vyvinutý koncem 80. let společnostmi Microsoft a Apple jako konkurenční formát k fontům Adobe Type 1, používaných v jazyce PostScript.

Technologie TrueType používá polynomy 2. stupně (B-spline funkce) pro rychlejší rastrování, probíhající na úrovni operačního systému (daní za to je cca dvojnásobná velikost souborů), zatímco Type 1 je popsáno polynomy 3. stupně (tzv. Bézierovy křivky) a původně předpokládalo rastrování písma až v postscriptové tiskárně. Zpočátku vznikalo mnoho truetypových fontů převodem právě z Adobe Type 1, jichž existovaly rozsáhlé knihovny.[1]

Podpora TrueType je implementována v operačních systémech Microsoft Windows (od verze 3.1) a GNU/Linux (FreeType).

Soubory TrueType v operačním systému Windows mají příponu .ttf, .tte (TrueType Collections, balíčky fontů, mají .ttc), v OS X .dfont.

Jeho nástupcem je OpenType, který v sobě spojuje to nejlepší z TrueType a konkurenčního standardu PostScript Type 1 a má mnohem lépe řešené problémy s lokalizací písem.

Je-li tento typ správně definován pro použití na postscriptových tiskárnách, dosahuje stejné kvality jako Adobe Type 1.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MARTÍNEK, Zdeněk. Počítačová typografie srozumitelně …s Wordem. 1. vyd. České Budějovice: Kopp, 1996. 207 s. ISBN 80-85828-75-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]