Tichá mutace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tichá mutace je pojmenování pro typ mutace, která nemá pozorovatelný vliv na fenotyp organismu. Je specifickým typem neutrální mutace, která není prospěšná ani škodlivá pro schopnost organismu přežít a reprodukovat se.

Synonymní mutace, kdy dojde k substituci báze v tripletu, která nemění aminokyselinu v budoucím bílkovinném řetězci, a mutace v nekódující DNA jsou často považovány za tiché mutace, ačkoli ne vždy tomu tak je[1]. Synonymní mutace může ovlivnit transkripci, sestřih, transport mRNA nebo translaci a tak vést ke změně fenotypu. Naopak nelze vyloučit, že nesynonymní mutace bude tichá.

Vliv synonymních mutací na vznikající proteiny[editovat | editovat zdroj]

Dlouho se předpokládalo, že povahu výsledné bílkoviny mohou změnit jen mutace, na jejichž podkladě je zařazena jiná aminokyselina než v původním proteinu, nebo ty, které vedou ke zkrácení bílkoviny. Nové studie toto dogma začínají vyvracet. Ukazuje se, že ke změně terciární struktury bílkoviny a tím i její funkce může dojít i na základě záměny obvyklého kodónu určité aminokyseliny za méně obvyklý. Nedochází tak ke změně pořadí aminokyselin v bílkovinném řetězci, ale je ovlivněna rychlost translace, což vede k nesprávnému skládání proteinu.[2][3][4]

Mutace nekódující DNA mohou ovlivňovat funkci genů i bez toho, aby přímo ovlivňovaly povahu výsledné bílkoviny, například změnou regulačních oblastí genů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCACHERI, Cheryl A.; SCACHERI, Peter C. Mutations in the noncoding genome. Current Opinion in Pediatrics [online]. [cit. 2024-04-15]. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. DOI 10.1097/MOP.0000000000000283. PMID 26382709. 
  2. Kimchi-Sarfaty et al. A "Silent" Polymorphism in the MDR1 Gene Changes Substrate Specificity (Science 315: 525-528)
  3. Komar (2006) SNPs, Silent But Not Invisible
  4. Beckman (2006)The Sound of a Silent Mutation. sciencenow.sciencemag.org [online]. [cit. 2009-06-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-10. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]