Thermopsideae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxThermopsideae
alternativní popis obrázku chybí
Květenství vlčince Thermopsis macrophylla
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďFaboideae
TribusThermopsideae
Yakovlev, 1972
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thermopsideae je tribus (seskupení rodů) podčeledi Faboideae čeledi bobovité vyšších dvouděložných rostlin. Zahrnuje asi 45 druhů v 6 rodech a je rozšířen ve Středomoří, Asii a Severní Americe. Zástupci tohoto tribu jsou keře a vytrvalé byliny s motýlovitými květy a většinou trojčetnými listy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci tribu Thermopsideae jsou keře nebo vytrvalé byliny. Listy jsou obvykle trojčetné, řidčeji jednolisté, s palisty a bez palístků. Květy jsou motýlovité, uspořádané ve vrcholových hroznech. tyčinek je obvykle 10, řidčeji 9, a jsou volné nebo případně 2 nebo 3 srostlé pouze v horní části. Semeník obsahuje 1 až mnoho vajíček. Plodem je podlouhlý, zploštělý nebo kulovitý lusk. Semena jsou podlouhle ledvinovitá, eliptická až diskovitá.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tribus Thermopsideae zahrnuje 6 rodů a asi 45 druhů. Svým rozšířením je omezen na severní polokouli. Vyskytuje se ve Středomoří, Makaronésii, střední a východní Asii a Severní Americe. Největší rod je vlčinec (Thermopsis, 25 druhů), rozšířený v Asii a Severní Americe.[1][2] V Evropě se vyskytuje pouze rod palník (Anagyris).

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Nejpodstatnějším morfologickým znakem této skupiny jsou volné, nesrostlé tyčinky, které v minulosti vedly k umístění této skupiny do příbuzenstva tribu Sophoreae. Podle výsledků fylogenetických studií však náleží tribus Thermopsideae do příbuzenstva tribu Genisteae.[2]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy z rodů baptisie (Baptisia) a palník (Anagyris) slouží jako léčivo. Z byliny Baptisia tinctoria se v minulosti získávalo modré barvivo.[3][4]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Ammopiptanthus, Anagyris, Baptisia, Pickeringia, Piptanthus, Thermopsis[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b WEI, Zhi; LOCK, J. Michael. Flora of China: Thermopsideae [online]. [cit. 2015-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Legumes of the World [online]. Kew: Kew Royal Botanical Gardens [cit. 2015-02-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. (anglicky) 
  3. ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  4. HUTCHENS. Indian herbalogy of North America. Boston: Shambhala Publications, 1973. ISBN 0-87773-639-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]