Theodemer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Theodemer
franský král
Doba vládyna přelomu 4. a 5. století
Titulyfranský král
Narození4. století
Úmrtí5. století
NástupceClodion
PotomciClodion
OtecRichomeres
MatkaAscyla
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Theodemer také Theudomer byl na přelomu 4. a 5. století franský král,[1] syn Richomera a jeho manželky Ascyly.[2] Jeho otec je historiky ztotožněn s římským velitelem tohoto jména a pokud tomu tak bylo, pak byl Theodemer bratrancem Arbogasta, římského magister militum. Vládl v období, kdy Římané pozvolna ztráceli v Galii nadvládu nad germánským kmenem Franků.

O Theodemerovi se dochovalo jen minimum informací. Podle Řehoře z Tours po pádu Franky podporovaného císaře Jovina vypukla mezi Franky a Římany válka.[3] Kolem 422 vstoupila římská armáda do Galie. Král Theodemer a jeho matka Ascyla byli popraveni mečem. Theodemerova vláda patrně předcházela vládě krále Clodia, kterého kronika Historia Francorum popisuje jako jeho syna.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Theodemer (Frankish king) na anglické Wikipedii.

  1. SAINTE-MARTHE, Scévole; SAINTE-MARTHE, Louis. Histoire Genealogique De La Maison De France ... Avec Les Illustres Familles sorties des Reynes & Princesses du Sang. [s.l.]: Cramoisy - Rakouská národní knihovna, 1647. 1036 s. Dostupné online. S. 72. (anglicky) 
  2. a b MACDOWALL, Simon. The Franks - Conquerors of the Roman Empire. [s.l.]: Grub Street Publishers, 2018. 216 s. Dostupné online. ISBN 978-1-4738-8960-6. Kapitola Chapter I.. (anglicky) 
  3. JONES, Arnold Hugh Martin; MARTINDALE, J. R.; MORRIS, J.; MORRIS, John. The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume 2, AD 395-527. [s.l.]: Cambridge University Press, 1971. 1342 s. Dostupné online. ISBN 978-0-521-20159-9. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • GREGORY OF TOURS. History of the Franks: Books II. [s.l.]: Fordham University Dostupné online. (anglicky) 
Předchůdce:
-
král Franků
4. století? – 5. století?
Nástupce:
Clodion