Tezaurus archeologické terminologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tezaurus archeologické terminologie
ZkratkaTEATER
Vznik2018
Typonline přístupný terminologický tezaurus
Účelzpřístupnění archeologické terminologie převážně laickému publiku
Klíčové osobyS. Velčev a kol.
Hlavní orgánVýkonná rada AIS CR
Mateřská organizaceArcheologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i.
Oficiální webteater.aiscr.cz
PoznámkySouvisející projekty a zdroje: MŠMT ČR (AIS CR), AV ČR (Strategie AV21)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tezaurus archeologické terminologie (TEATER) je webový tezaurus určený širokému okruhu uživatelů z řad odborné i laické veřejnosti. Obsahuje základní archeologickou terminologii pro využití poučenými laiky, amatérskými archeology, studenty archeologie, knihovníky odborných institucí a profesionálními archeology. Protože primárními, byť nikoli výlučnými uživateli jsou knihovníci, zahrnuje tezaurus i předmětová hesla národních autorit ČR, spolu s dalšími odbornými termíny, které se v rejstříku národních autorit nenacházejí. Tezaurus obsahuje také hesla z příbuzných oborů. Hesla jsou v tezauru uspořádána hierarchicky, lze je však vyhledávat i fulltextově a jsou dostupná rovněž v anglickém ekvivalentu.

V roce 2019 byl TEATER zařazen mezi služby poskytované výzkumnou infrastrukturou Archeologický informační systém ČR (AIS CR).[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

TEATER vznikl jako interní katalogizační pomůcka pro knihovníky Archeologického ústavu AV ČR v Brně. S pomocí prostředků z programu Strategie AV21 - Paměť v digitálním věku byl tezaurus přetvořen do profesionálního nástroje,[2] který je dále rozvíjen:

  • po obsahové stránce (doplňováním německých ekvivalentů, terminologie klasické archeologie a referenčních informací ke stávajícím heslům);
  • po koncepční stránce (spoluprací s dalšími institucemi a přetvářením tezauru podle konceptu Linked Open Data).

Obsah webu a jeho využití v praxi[editovat | editovat zdroj]

TEATER obsahuje nejužívanější termíny z oblasti archeologie a výběrově také terminologii příbuzných oborů. K termínům jsou postupně doplňovány další referenční informace, jako např. česká synonyma, cizojazyčné ekvivalenty, komentáře z odborné literatury nebo odkazy na další online tezaury a databáze.

TEATER je primárně určen knihovníkům, kteří pracují s archeologickou literaturou. Slouží jim jako referenční nástroj v podobě webové aplikace, která rychle dodá informace při katalogizaci a rešerších, ať ve formě hesel samotných nebo dalších informací. Poskytuje služby také uživatelům knihoven s archeologickými fondy při vyhledávání literatury. Jedním z jeho dalších cílů je zpřístupnění oborové terminologie širšímu okruhu zájemců. Místo formy abecedně řazeného slovníku ji nabízí v interaktivní podobě s hesly seskupenými tematicky. Podstatná je taktéž jeho snadná přístupnost z mobilních zařízení. Jde proto o významnou pomůcku pro studenty archeologie a příbuzných oborů.

Principy aplikace[editovat | editovat zdroj]

TEATER je možné užívat bez omezení ve webovém prohlížeči. Dvě základní funkcionality pro použití tezauru se nacházejí přímo na úvodní stránce. Přístup k heslům umožňuje jak fulltextové vyhledávání, tak možnost celou hierarchii hesel procházet. Fulltextové vyhledávání je doplněno našeptávačem, výsledky se pak zobrazují ve dvou sloupcích: v levém jsou řazeny výsledky z názvů hesel, v pravém odpovídající referenční informace.

Struktura hesel[editovat | editovat zdroj]

Hesla jsou seskupena do jedenácti základních kategorií. První čtyři kategorie vycházejí z obecného členění oboru a zahrnují oblast archeologické teorie, terénního výzkumu, laboratorní a další analýzy dat a výběrově hesla z příbuzných disciplín. Následují další kategorie odborné terminologie: chronologie a archeologické kultury, areály, objekty a předměty, doplněné historickými kategoriemi z oblasti etnik, historických území, povolání, práva a společnosti. V těchto základních kategoriích jsou hesla dále hierarchicky členěna. Hesla v tezauru jsou trojího druhu:

Zdrojový kód[editovat | editovat zdroj]

Aplikace je dostupná jako otevřený zdrojový kód na portálu GitHub.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUNA, Martin, et al. Archaeological Map of the Czech Republic. Current state and future visions of virtual research tools in the Czech Republic. Internet Archaeology. 2017, roč. 43. Dostupné online. 
  2. VELČEV, Stanislav; KALOUSOVÁ, Jana. Mapování archeologické terminologie: projekt mezi knihovnictvím a archeologií. Knihovna Plus [online]. 2019-09-03 [cit. 2020-04-17]. Dostupné online. 
  3. ARUP-CAS/aiscr-teater. github.com [online]. 2020-01-06 [cit. 2020-04-19]. Original-date: 2019-10-15T17:37:16Z. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]