Tadeusz Bukowski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tadeusz Bukowski
Narození22. dubna 1909
Varšava
Úmrtí21. listopadu 1980 (ve věku 71 let)
Varšava
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Varšavské povstání: Barikáda u vjezdu z ulice Szpitalna na Napoleonovo náměstí s vestavěným německým tankem „Chwatem“ Jagdpanzer 38 (t) „Hetzer“, který byl ukořistěn během bojů o Hlavní poštu.

Tadeusz Bukowski, pseudonym "Bończa" (22. dubna 1909 ve Varšavě21. listopadu 1980 ve Varšavě ) byl polský fotograf, fotoreportér fotografického oddělení Úřadu pro informace a propagandu Zemské armády.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Během Varšavského povstání fotografoval povstalecké jednotky a civilisty v oblasti Powiśle a severního Śródmieście. Jako dlouholetý skaut věnoval mnoho fotografií i činnosti Harcerské polní pošty. Úzce spolupracoval s režisérem Antonim Bohdziewiczem, kterému předával snímky a sám si nechával negativy. V očekávání dobytí Powiśle Němci ukryl asi 200 negativů ve sklepě v ulici Drewniana 12, další v bytě v ulici Smolna 14 a zbytek zakopal do země ve dvoře Zamoyski. Dne 12. září byl zajat Němci. Po návratu do Varšavy v roce 1945 našel pouze fotografie z na adrese Drewniana 12. Jeho fotografie byly publikovány v mnoha nakladatelstvích a na výstavách týkajících se Varšavského povstání.

Po válce, od roku 1948, byl fotografem nakladatelského institutu Nasza Księgarnia. Vícenásobný komisař výstav fotografií na varšavské "Zachętě", vč. výstavy ženských aktů. Byl oceněn titulem umělce Mezinárodní federace fotografického umění - Artiste FIAP (AFIAP). Je autorem fotoalba "Varšava ve dnech povstání 1944", vyd. Krajową Agencję Wydawniczą, v roce 1980.

Fotogalerie Tadeusze Bukowského z Varšavského povstání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tadeusz Bukowski na polské Wikipedii.


Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Lesław M. Bartelski, Tadeusz Bukowski: Warszawa w Dniach Powstania 1944. Warszawa: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1980.
  • Biografia na www.fotopolis.pl

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]