Sypavka borovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sypavka způsobená houbou Lophodermium seditiosum.

Sypavka borovice je choroba borovic způsobovaná houbou sypavka borová (Lophodermium seditiosum) a podle některých zdrojů i houbou skulinatec borový (Lophodermium pinastri). Jde o jednu z nejrozšířenějších houbových chorob borovice, která napadá jehlice.[1] Hlavní infekční období bývá během června, ve vyšších polohách v červenci až září, infekci podporuje vlhké počasí.

Podle některých zdrojů je skulinatec borový (Lophodermium pinastri) pouze saprofytem, který doprovází houbu Lophodermium seditiosum, nebo se na napadených jehlicích vyskytuje jako saprofyt.[L 1] Někdy je s houbou sypavka borová zaměňován. To, co je ve starší literatuře a v průběhu desetiletí nazýváno a v literatuře opakovaně opisováno jako patogen skulinatec borový Lophodermium pinastri je podle novějších výzkumů ve skutečnosti komplex nejméně dvou různých hub známých jako Lophodermium pinastri a Lophodermium seditiosum.[2] K rozlišení obou druhů lze použít méně často barvu pysků, barvu hysterotecia a perimetrovou linii. Naopak velmi dobrými znaky pro rozlišení uvedených druhů jsou zonální linie a tvar hysterotecia.[3]

Hostitel[editovat | editovat zdroj]

Symptomy[editovat | editovat zdroj]

Na podzim se na nejstarších jehlicích objevují zpočátku malé žluté skvrny, které se zvětšují, reziví a tmavnou až černají. Vytvářejí na jehlicích vyvýšené polštářky. Počet žlutých skvrn na jehlici se používá pro signalizaci míry napadení a stanovení dalšího postupu. Tmavé plodnice o velikosti přibližně 1mm na světlých žlutohnědých jehlicích připomínají tvarem a svislou mezerou kávové zrna s výraznou černou barvou.

Na jaře vyrůstají na odumřelých jehlicích velmi drobné pyknidy obsahující tyčinkovité konidie, v další vegetaci narůstají hysterothécia, (tmavé plodnice). Ve vlhkém prostředí se otevírají a uvolňují se z nich spóry.[4] Konidie jsou uvolňovány prakticky po celý rok.

Symptomy na borovici lesní.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Ztráta přírůstků, prosvětlení koruny, oslabení stromů a vstupní brána dalším chorobám a parazitům.[L 1]

Ochrana rostlin[editovat | editovat zdroj]

Sypavka borovice je jednou z relativně mála nemocí, proti kterým by mělo být profylakticky zasáhnuto ve vhodných podmínkách fungicidy.[2] Chemická ochrana má význam především v lesních školkách. Je doporučována preventivní chemická ochrana rostlin ve čtrnáctidenních intervalech od první poloviny července do října. Teplé a vlhké počasí počátkem léta může chemickou ochranu posunout už na první polovinu června. Je třeba brát v úvahu závažnost napadení v předchozím roce, jakož i místní podmínky a povětrnostní situaci. Mnoho napadených ploch, vlhké stanoviště a vlhké počasí od července do září obvykle podporuje infekci.

Doporučované přípravky[editovat | editovat zdroj]

Povolené přípravky pro lesnictví jsou Dithane DG Neotec, Dithane M 45, Flowbrix, Ortiva a Novozir.[4]

Rezistence[editovat | editovat zdroj]

V některých zemích (ve Francii a ve Skandinávii) se přirozeně v porostech a lesních školkách objevují rezistentní jedinci a během několika generací tak lze předpokládat umělý výběr i přirozený rozvoj tohoto znaku.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TOMICZEK,, Christian. Atlas chorob a škůdců okrasných dřevin. [s.l.]: Biocont Laboratory, 2005. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. silvarium.cz
  2. a b c Kiefernschütte na forst.tu-muenchen.de. www.forst.tu-muenchen.de [online]. [cit. 2013-04-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-06-10. 
  3. srovnání znaků Lophodermium seditiosum a Lophodermium pinastri na vulhm.cz
  4. a b Atlas poškození, Petr Čermák, Dagmar Palovčíková, Jakub Beránek. atlasposkozeni.mendelu.cz [online]. [cit. 2013-04-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-12-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]