Synové Horovi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horus s podobou sokola
Synové Horovi, kanopy se jmény čtyř synů Hora; zleva Duamutef, Hapi, Qebehsenuef, Imsety
Synové Hora, dřevěné sošky, Egypt 26. dynastie
Král Shebaka 25. dynastie obětuje bohyni Wadjet a Horovi z Pe, uctívané ve městě Buto

Horovi synové je původní egyptské označení skupiny čtyř, převážně pohřebních staroegyptských bohů, pokládaných za syny boha Hora v jeho významově a lokálně variantních jménech, a to například () Horus s rohy boha Khnema, () Horus starý, () Horus pohledný.[1] Dalších osm vyskytujících se jmen zmiňuje Budge.[2] Otcem synů je Horus, matkou je Isis.

Mytologie[editovat | editovat zdroj]

Jejich votivní postavy tvarované do pohřebních kanop k ukládání vnitřních orgánů zemřelého, jako součást mumifikace a také součást pohřební výbavy, jsou nacházeny v zachovaných hrobkách a datují se už ve Střední říši. Postavy synů jsou rovněž zobrazovány ve výzdobách hrobek, jako je v hrobce připisované faraonu Ajemu z 18. dynastie, kde jsou synové zobrazeni jako čtyři zcela lidské mumifikované královské postavy, sedící ve dvojicích po stranách obětního stolu, přičemž Duamutef a Qebehsenuef mají na hlavách hornoegyptskou bílou korunu , zatímco Imset a Hapi nesou červenou korunu Dolního Egypta .[2][3] Panovník je zobrazen s korunou obou zemí Pšechent [4] Synové Horovi byli zároveň i představiteli větrů vanoucích ze čtyř světových stran, případně světových stran samotných, Duamutef východní, Hapi severní, Qebehsenuef západní a Imset jižní[1]. Horus k tomu pravil:

Dejte dva bratry Butovi a dva bratry do Hierakonopolis, v této mé společnosti budou se mnou spojeni na věčnost aby země vzkvétala a nepokoje ustaly

[5]

V Textech pyramid jsou synové Hora zmiňováni jako „přátelé krále“ a zemřelému faraonovi pomáhají při jeho výstupu na nebesa. Později jsou obecně zmiňováni jako ochránci zemřelých, zejména před hladem a žízní.[6]

Synové Hora,
zádušní mytologie [2]
Jméno Podobnost Kanopa pro
orgán mumie
Územní
dominance
Egypta
Božská
patronka
vzhled
Imsety
Osoba játra Jih Isis
Duamutef
Šakal žaludek Východ Neith[3]
Hapi (Xapi)
Pavián plíce Sever Nephthys
Qebehsenuef
Sokol vnitřnosti Západ Selket[3]



Synové Hora představují dary pro Apise k jeho úmrtí za vlády faraona Haremheba, hrobka KV57, XVIII. dynastie[7]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Donald B.Redford, The Oxford Encykolpedie of Ancient Egypt, Vol.I & II & III, Oxford University Press, 2001
  • J. Morgan, Nécropole Memphite, Dahchur, Sakkarah, Abou-Sir, Echelle, 1897 [1]
  • Wallis Budge, The Book of the Kings of Egypt, London, Vol. I.1904 & II.1908 [2]
  • Aude Gräzer Ohara, Treasure from the lost City of Memphis, Boston, 2020 [3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b GARDINER
, Alan
. Egiptian Grammar 
. Oxford
: Asmolean Museum
, 1973
. (en
) 
  2. a b c BUDGE, Wallis. The Gods of the Egyptians or Studies in Egiptian Mythology [online]. Chicago: London, Mathuen & Co. London, 1904 Vol.I. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c BUDGE, Wallis. The Gods of the Egyptians or Studies in Egiptian Mythology [online]. Chicago: London :Mathuen & Co., 1904 Vol.II. S. 466-4. Dostupné online. (anglicky) 
  4. JAMES, T. G. H. Hrobka Aje. In: WEEKS, Kent R. Údolí králů : hrobky a zádušní chrámy západních Théb. Čestlice: Rebo, 2002. ISBN 80-7234-247-9. S. 172.
  5. BUDGE, Wallis. Book of the dead [online]. London: Kegan Paul, Trench, Trubner & CO ., 1898. Dostupné online. (anglicky) 
  6. VERNER, Miroslav; BAREŠ, Ladislav; VACHALA, Břetislav. Encyklopedie starověkého Egypta. Praha: Libri, 2007. 528 s. ISBN 978-80-7277-306-0. S. 211. 
  7. MARIETTE, Auguste. Le Sérapeum de Memphis [online]. Paris: Gide Libraire Éditeur, 1857. S. Tab. VI.. Dostupné online. (francouzsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]