Vadžet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vadžet v podobě kobry

Vadžet, též Uto, je staroegyptskou bohyní. Je to ochranná bohyně Dolního Egypta, byla uctívána v podobě kobry.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Vadžet byla původně bohyní města Bútó (Puto), toto město vzniklo z dvouměstí Dep-Pe, s velkou pravděpodobností to bylo hlavní město Dolního Egypta před sjednocením říše. Po sjednocení celého Egypta králem Menim se stala ochráncem celého Dolního Egypta. Společně s bohyní Nechbet, ochránkyní Horního Egypta, byly jako Obě paní symbolem starého Egypta od jeho počátku až do jeho konce. Společně byly poctěny označením Matka krále.

Možnosti vyobrazení[editovat | editovat zdroj]

Vadžet
varianty hieroglyfického zápisu
M13M17M17X1I12

M13X1I12
I13

(ideogram)

Vadžet jako žena s korunou Dolního Egypta

Staří Egypťané bohyni Vadžet většinou znázorňovali jako kobru, která byla často okřídlená. Někdy ji zobrazovali také jako štíhlou ženu, která měla kobru na čele, nebo jako supici s kobří hlavou. V podobě kobry, která se označuje jako urea, se nachází na všech vyobrazeních vládců a velké části bohů, na mnoha papyrech a na reliéfech, na nichž jsou zachyceny korunovační scény.

Hlavní chrám[editovat | editovat zdroj]

Hlavní chrám Vadžety se nacházel v jejím domovském městě Bútó, jeho trosky byly v roce 1886 identifikovány britským egyptologem Flindersem Petriem na pahorku Tell el-Faraín, který se nachází asi 60 km od dnešní obce Tanta. Podle popisu Hérodota byl vytesán z jediného kusu kamene, každá jeho strana měřila dle něj 40 loktů, tedy zhruba 18 metrů, a jeho věštírna prý byla nejspolehlivější v celé zemi. Dosavadní vykopávky ale zatím žádnou tuto zprávu nepotvrdily ani nevyvrátily.

Související články[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]