Sumeček americký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSumeček americký
alternativní popis obrázku chybí
Sumeček americký
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádsumci (Siluriformes)
Čeleďsumečkovití (Ictaluridae )
Rodsumeček (Ameiurus)
Binomické jméno
Ameiurus nebulosus
Lesueur, 1819
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sumeček americký (Ameiurus nebulosus; Lesueur, 1819), v češtině lidově též "truman", je ryba z čeledi sumečkovitých. Jedná se o teplomilnou rybu.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

  • Amiurus nebulosus
  • Ictalurus nebulosus (Lesueur, 1819)

Stručný popis[editovat | editovat zdroj]

Nápadně podobný našemu nejznámějšímu sumci, sumci velkému. Liší se od něj především velikostí, ale také počtem vousů. Zatímco sumec velký má 6 vousů (tři páry), sumeček americký má vousů 8 (čtyři páry). Dále je mezi hřbetní a ocasní ploutví výrazná tuková ploutvička jako u lososovitých ryb. Sumeček americký má u báze prsních ploutví jedovou žlázu a píchnutí se o tvrdý paprsek této ploutve je poměrně bolestivé. Zbarvení je hnědavé a na bocích bývá světlejší, až mramorované. Je všežravý (omnivorní) a jeho potravní preference se mění podle sezónní nabídky. Rybáři jej nejčastěji chytají na žížalu.

Areál rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Původní areál rozšíření zahrnoval Severní Ameriku. Dovozem byl rozšířen do takřka celého světa, kde je mnohdy považován za invazivní druh. V ČR se vyskytuje v nejteplejších oblastech a dává přednost stojatým prohřátým vodám. V některých řekách tvoří dokonce dominantní druh. V 19. století byl vysazen na Třeboňsku, ale chov se nezdařil, neboť v našich nedostatečně teplých vodách nedosahuje potřebné velikosti pro trh.

Podobné druhy[editovat | editovat zdroj]

Podobným druhem, který se rovněž šíří Evropou, je sumeček černý (Ameiurus melas). V ČR byl jeho výskyt ve volných vodách potvrzený poprvé v roce 2008.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. MUSIL, Jiří; DROZD, Bořek; BLÁHA, Martin, et al. First records of the black bullhead, Ameiurus melas in the Czech Republic freshwaters. Cybium. 2008, roč. 32, čís. 4, s. 352–354. ISSN 0399-0974. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]