Stockholmský nultý poledník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Informační cedulka u poledníku

Stockholmský nultý poledník (švédsky Stockholms nollmeridian) leží ve Stockholmu u bývalé hvězdárny (Stockholms gamla observatorium) na kopci zvaném Observatoriekullen. V letech 1757–1827 sloužil kartografii jako výchozí bod pro kreslení map i pro určování času ve Stockholmu. Byl definován jako čára, která probíhala přesně ze severu na jih přes „poledníkový“ dalekohled stockholmské hvězdárny. Všechna měření času byla prováděna naprosto stejnou metodu, jakou používali námořníci se svými sextanty.

V roce 1878 byl stávající stockholmský nultý poledník posunut od svého původního umístění o 59 stop (18 metrů) směrem na západ. Stalo se tak kvůli tomu, že se vyměňoval starý „poledníkový“ dalekohled a nový přístroj byl instalován na jiném místě hvězdárny. Po posunutí meridiánu se zavedl i společný národní čas, rozdíl oproti původnímu měření činil minus 0,04 sekundy.[1]

Poledník s informační cedulkou

Švédský nultý poledník byl používán do roku 1900. V roce 1884 byl ustanoven v Anglii základní poledník, který prochází astronomickou observatoří v Greenwichi a Švédsko se jím začalo řídit o několik let později.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Na kopci Observatoriekullen se nachází jedna z nejstarších, od roku 1753 nepřetržitě měřících meteorologických stanic, dále pak výletní restauace; v parku Observatorielunden je instalováno mnoho uměleckých děl a kopec nabízí i zajímavou vyhlídku na město.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stockholm Observatory. Atlas Obscura [online]. [cit. 2023-08-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Instalace uměleckého díla planety Jupiter

Dokumentace hvězdárny a parku