Patentka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Stiskací knoflík)
Možná hledáte: Patentky – larvy pakomára, akvarijní krmivo.
Hlavice (nahoře) a patice (dole) stiskacího knoflíku
Příklad dílů patentky před snýtováním.

Patentka, druk neboli stiskací knoflík je drobný, většinou kovový dvoudílný knoflík užívaný pro rychlé spojování dvou textilních či kožených součástí k sobě. Skládá se ze dvou samostatných dílů, hlavice a patice, které se obvykle nýtují na oděv, textilní povlak nebo jinou textilní součástku. Hlavice patentky se zacvakává do patice, čímž obě části mechanicky spojuje dohromady.

V Čechách je její výroba spojena se jmény Jindřicha Waldese a Hynka Puce. V roce 1902 zkonstruoval Hynek Puc nový mechanický stroj – zakladačku na strojní vkládání pružiny do středu patentky, jež později umožnila mechanizovat výrobu patentek a oprostit ji od lidské práce (dokázala nahradit práci až deseti zručných dělníků). Mezi nejznámější výrobce patentek patří česká firma Koh-i-noor Waldes.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Waldesova značka, Miss KIN, vznikla na lodi plující roku 1912 do USA kde potkal slečnu Elisabeth Coyens, která si vložila do oka Waldesovu patentku. František Kupka namaloval Miss KIN v olejových barvách a Vojtěch Preissig zhotovil grafické firemní logo, jež se používá dodnes.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]