Staré zvony z farního kostela v Łubowicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stare dzwony z kościoła parafialnego w Łubowicach
Základní údaje
Rok vzniku20. století
Popis
Materiálzvonovina
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stare dzwony z kościoła parafialnego w Łubowicach, německy Die alten Glocken der Pfarrkirche Lubowitz a česky Staré zvony z farního kostela v Łubowicích, jsou dva vyřazené zvony z místního farního kostela kościół parafialny pw. Narodzenia Maryi Panny ve vesnici Łubowice ve gmině Rudnik v okrese Ratiboř v jižním v Polsku.

Geograficky se také nacházejí v Opavské pahorkatině ve Slezském vojvodství a Horním Slezsku.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Kostelní zvony byly odlity v 70. letech 20. století. Kvůli vadné technologii odlévání se na nich objevily asi po 20 letech provozu nežádoucí trhliny. Nyní se nacházejí na místním zaniklém farním hřbitově Stary Cmentarz Parafialny w Łubowicach. Na zvonech jsou polské nápisy. Místo je celoročně volně přístupné, stalo se atrakcí místního slezského obyvatelstva (mluvícího také polsky a německy), a vede kolem něj turistická trasa Szlak Młodości Eichendorffa. U zvonů je také umístěna informační tabule v polském a německém jazyce.[1][2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Stare dzwony z kościoła parafialnego w Łubowicach - Zabytek. www.schronisko.net [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Łubowice - Stary cmentarz parafialny - zdjęcia, mapa. fotopolska.eu [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  3. a b Łubowice - Stary cmentarz. Atrakcje turystyczne Łubowic. Ciekawe miejsca Łubowic. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]