BFU: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zkratka nepochází z angličtiny, vymysleli ji Češi viz zdroj! Fucking je v tomto významu spíš zasraný (otravující...), než posraný. Na tohle jinak moc zdrojů není...
vracím zpět a ještě trochu reformuluji - jsem si plně vědom, že původ je v ČSR, ale zkratka zkracuje uvedená *anglická* slova
Řádek 1: Řádek 1:
'''BFU - Bloody Fucking User''' (blbý zasraný uživatel) je [[zkratka]] označující v počítačovém slangu hanlivě uživatele naprostého začátečníka. V [[Čeština|češtině]] se někdy vykládá zkratka mírněji jako ''Běžný Franta Uživatel'' nebo také ''Blbý Franta Uživatel''. Další anglické varianty jsou ''Beginner For Unix'' (unixový začátečník) či ''BrainFree User'' (uživatel bez mozku).
'''BFU''' je iniciálová [[zkratka]] označující v počítačovém slangu hanlivě naprosto nezkušeného uživatele, začátečníka. BFU zkracuje anglická slova ''Bloody Fucking User'' (blbý posraný uživatel). V [[Čeština|češtině]] se někdy vykládá zkratka mírněji jako ''Běžný Franta Uživatel'' nebo také ''Blbý Franta Uživatel''. Další anglické varianty jsou ''Beginner For Unix'' (unixový začátečník) či ''BrainFree User'' (uživatel bez mozku).


Takto označený uživatel je úplně neschopný a zároveň všeho schopný, umí akorát klikat myší na co přijde. Při sebemenším problému zvedá telefonní sluchátko (píše [[e-mail]], posílá [[ICQ]] zprávu) a volá svému administrátorovi s tím, že se "to" pokazilo. Obvykle není schopen popsat ani porozumět problému.
Takto označený uživatel je úplně neschopný a zároveň všeho schopný, umí akorát klikat myší na co přijde. Při sebemenším problému zvedá telefonní sluchátko (píše [[e-mail]], posílá [[ICQ]] zprávu) a volá svému administrátorovi s tím, že se "to" pokazilo. Obvykle není schopen popsat ani porozumět problému.

Verze z 30. 7. 2008, 23:41

BFU je iniciálová zkratka označující v počítačovém slangu hanlivě naprosto nezkušeného uživatele, začátečníka. BFU zkracuje anglická slova Bloody Fucking User (blbý posraný uživatel). V češtině se někdy vykládá zkratka mírněji jako Běžný Franta Uživatel nebo také Blbý Franta Uživatel. Další anglické varianty jsou Beginner For Unix (unixový začátečník) či BrainFree User (uživatel bez mozku).

Takto označený uživatel je úplně neschopný a zároveň všeho schopný, umí akorát klikat myší na co přijde. Při sebemenším problému zvedá telefonní sluchátko (píše e-mail, posílá ICQ zprávu) a volá svému administrátorovi s tím, že se "to" pokazilo. Obvykle není schopen popsat ani porozumět problému.

Agresivní BFU

Zvláštní variantou BFU je agresivní BFU, který svou neznalost a frustraci z používání výpočetní techniky svaluje na jiné. Jakýkoliv problém (který většinou způsobí sám, mnohdy jde o banální záležitost) svaluje na jiné a agresivně se domáhá rychlé opravy problému s tím, že "předtím to fungovalo" a tedy je to jednoznačně chyba administrátora.

Původ termínu

Podle výzkumu redaktorů časopisu Root.cz je termín původu českého. BFU je specifický český výraz a není radno jej používat v zahraničí. Doporučuje se raději používat mezinárodně srozumitelného lamer.

Související články