Spálený Mlýn (Malá Úpa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spálený Mlýn
chata Honzíček nad autobusovou zastávkou
chata Honzíček nad autobusovou zastávkou
Lokalita
Charakterosada
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Spálený Mlýn
Spálený Mlýn
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spálený Mlýn (německy Mohornmühle) je částí obce Malá Úpa nacházející se ve východních Krkonoších.

Místní část Malé Úpy Spálený Mlýn se nachází na území Krkonošského národního parku v centrální části Krakonošova údolí mezi Pěnkavčím vrchem, Kraví horou a Dlouhým hřebenem. Leží v hlubokém údolí říčky Malé Úpy v prostoru jejího soutoku s Jelením potokem a dnes bezejmenným potokem s dřívějším německým názvem Plader Bach. Původně nesla lokalita název Mohornův Mlýn, ovšem poté co původní mlýn stojící na levém břehu řeky vyhořel, vžil se název současný. V roce 1779 v tomto mlýně přenocoval císař Josef II.[1]

Převážnou část zástavby tvoří typické krkonošské chalupy, stojí zde ale i několik pozdějších staveb vybudovaných k ubytovacím účelům. Dno údolí zaujímá poměrně velké parkoviště. Ve východním svahu stojí socha Krakonoše a vedle ní tzv. Čertův mlýn, což je model mlýna s pohyblivými pohádkovými postavami poháněnými vodou.

Podél říčky Malé Úpy prochází Spáleným Mlýnem silnice II/252 z Pomezních Bud do Trutnova. Turistickým rozcestím procházejí modře značená turistická trasa 1813 Pec pod Sněžkou - Malá Úpa (kostel), zeleně značená trasa 4250 Pec pod Sněžkou - Horní Maršov a výchozí je tu žlutě značená trasa 7220 na Pomezní Boudy. Dále jsou tudy vedeny další místní značené trasy a naučná stezka.

Reference[editovat | editovat zdroj]