Skákavka pospolná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkákavka pospolná
alternativní popis obrázku chybí
čelní pohled na samici skákavky pospolné
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Čeleďskákavkovití (Salticidae)
Binomické jméno
Sitticus floricola
Koch; 1837
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skákavka pospolná (Sitticus floricola[1], též Attulus floricola[2], nebo sittiflor floricola[3]) je druh pavouka z čeledi skákavkovití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samec skákavky pospolné

Skákavka pospolná vykazuje výrazný pohlavní dimorfismus. Samice dorůstají délky 5–7 mm, samci 4–6 mm. Samice je skvrnitá, nejvíce převažuje červenohnědé zbarvení. Hlavohruď je mezi očima tmavší, se světlými postranními proužky a jedním světlím podélným středním proužkem. Na oválném strakatém zadečku se nachází tři páry světlých skvrn, skvrny zadního páru jsou mnohem výraznější a větší, než předchozí dva páry. Vepředu a na bocích je zadeček světle hnědý. Nohy jsou skvrnité s tmavým kroužkováním, makadla světlá, klypeus s bílými chloupky. Oblast mezi předníma středníma očima je červeně zbarvena. Samci jsou kontrastněji zbarveni než samice. Hlavohruď je tmavá se světlým podélným středním proužkem a bílým proužkem nad předníma očima. Zadeček samce je bíle lemovaný a velmi tmavý, díky čemuž jsou tři páry bílých skvrn výraznější než u samice.[1] Je možná záměna s velmi podobnou příbuznou skákavkou skalní, samice se podobají také skákavce zimmermanově.[3] Oba tyto druhy se však vyskytují na jiných typech lokalit.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o palearktický druh s rozšířením až po Japonsko, v České republice hojný.[3]

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Dospělci se nejběžněji vyskytují od května do srpna. Obývá mokřadní biotopy od nížin do středních poloh. Lze ji nalézt zejména na vlhkých loukách, na bažinatých březích rybníků a jezer, nebo na rašeliništích. Na jiných biotopech spíše vzácně. Na pobřežní vegetaci spřádá zámotek, ve kterém tráví den, ale za slunečného počasí čile pobíhá a poskakuje. Pavouci často spřádají více zámotků blízko sebe a vytváří tak jakési kolonie (Odtud český název skákavka pospolná). Samice ukládá do oddělené komůrky kokon, který následně hlídá.[1][3] Dospělci někdy přezimují.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c KŮRKA, Antonín. Pavouci České republiky. [s.l.]: Academia 
  2. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2021-03-12]. Dostupné online. 
  3. a b c d Sittiflor floricola - skákavka pospolná | Salticidae - skákavkovití | Natura Bohemica. www.naturabohemica.cz [online]. [cit. 2021-03-12]. Dostupné online. 
  4. Attulus floricola – Wiki der Arachnologischen Gesellschaft e. V.. wiki.arages.de [online]. [cit. 2021-03-12]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]