Simentálský skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simentálský skot
pasoucí se kráva simentálského skotu
pasoucí se kráva simentálského skotu
Základní informace
Země původuŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimaso-mléčný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1200 - 1300 kg[1]
Hmotnost samice700 - 800 kg[1]
Výška samce †148 - 156 cm[1]
Výška samice †138 - 142 cm[1]
Tělesný rámecstřední až velký
Barvažlutě nebo červeně strakatá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinačelnatá plemena, skupina horského skotu
† výška uváděna v kohoutku

Simentálský skot, též švýcarský strakatý skot, je plemeno skotu pocházející ze Švýcarska. Náleží do skupiny plemen horského strakatého skotu, je základním plemenem této skupiny a vycházejí z něj ostatními strakatá plemena, včetně skotu českého strakatého. Ve Švýcarsku se simentálský skot šlechtí jako kombinované plemeno s důrazem na mléčnou užitkovost. Plemeno masný simentál vzniklo z německého a rakouského strakatého skotu jednostranným šlechtěním na užitkovost masnou.[1]

Název plemene pochází z názvu švýcarského údolí Simmental.

Simentálský skot vychází z původních švýcarských rázů skotu, žlutě strakatého simenského a červeně strakatého bernského skotu. Simensko-bernský skot byl typický velkým tělesným rámcem a dobrou mléčnou i masnou užitkovostí a v hojném počtu se dostal i mimo Švýcarsko, kde se stal základem pro vznik příbuzných červenostrakatých plemen. Současný simentálnský skot je plemeno velkého tělesného rámce, zbarvené žlutostrakatě až červenostrakatě, hlava, břicho, končetiny a chvost ocasu jsou bílé. Mléčná užitkovost se pohybuje mezi 5000–6000 kg mléka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 56. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 

Související články[editovat | editovat zdroj]