Severní Dolomity

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Severní Dolomity
Základní informace
Vyhlášení26. června 2009
Rozloha535,86 km²
Poloha
StátItálieItálie Itálie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Severní Dolomity jsou jednou z devíti podoblastí Dolomit, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. S rozlohou přibližně 536 km² jsou největší z oblastí Dolomit, které byly v roce 2009 prohlášeny za světové dědictví UNESCO. Nachází se výhradně v italských provincie provinciích Belluno a Bolzano - Jižní Tyrolsko. Z devíti podoblastí je to jediná oblast, která splňuje kritéria UNESCO pro světové přírodní dědictví, jako je výjimečná přírodní krása a estetický význam, stejně jako výjimečné příklady geologických procesů a geomorfologických prvků podle UNESCO.

"Severní Dolomity" označené na mapě vpravo nahoře číslem 5

Vymezení[editovat | editovat zdroj]

Podoblast je na severu vymezena údolím Pustertal. Na západě tvoří hranici až k průsmyku Valparola údolí Val Badia, které se na jihu větví z údolí Val Pusteria, a horní větev tohoto údolí, údolí Val di S. Cassiano. Na jihu je oblast ohraničena údolími Boite, Ansiei a Piave. Na východě tvoří hranici údolí Val di Sesto s údolím Passo di Croce a údolí Val Padola v horní části pohoří Comelico, které s ním sousedí na jihu.

Členění[editovat | editovat zdroj]

UNESCO sdružilo několik horských skupin Dolomit do podoblasti Severní Dolomity, do které lze zařadit Sextenské Dolomity, Braieské Dolomity a horskou skupinu Fanes na severu a západě a Ampezzanské Dolomity a Cadorské Dolomity na jihu. Zatímco ostatní horské skupiny jsou z velké části plně zahrnuty do světového dědictví Dolomity, ne všechny horské skupiny Ampezzanských Dolomit jsou zahrnuty do podoblasti UNESCO Severní Dolomity. Například horské skupiny Nuvolau a Pomagagnon nebyly zahrnuty. Skupina Croda da Lago, která patří do Ampezzanských Dolomit, byla spojena s Monte Pelmo, které patří do ZZoldinských Dolomit, a vytvořila tak samostatnou podoblast.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Chráněné oblasti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nördliche Dolomiten na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]