Monte Cristallo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monte Cristallo

Vrchol3 221 m
Prominence1 412 m
Poloha
StátItálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monte Cristallo je nejvyšší hora horské skupiny Cristallo v Dolomitech s nadmořskou výškou 3221 m n. m.. Poprvé na ni 14. září 1865 vystoupili Paul Grohmann, Angelo Dimai a Santo Siorpaes.

Poloha a okolí[editovat | editovat zdroj]

Horská skupina Cristallo s vrcholem Monte Cristallo se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Benátsko. Nachází se severovýchodně od města Cortina d'Ampezzo a nabízí výhled na údolí Valle del Boite. Masiv Cristallo obklopují horské skupiny Dolomiti di Braies, Sextenské Dolomity s nejznámějčími vrcholy Tre Cime a Tofana. Na východě pod ním se nachází jezero Lago di Misurina.

Výchozím bodem pro nejjednodušší výstup na Monte Cristallo je Passo Tre Croci v nadmořské výšce 1 809 metrů. Odtud se na vrchol dostanete přes Grava di Cerigeres a Passo del Cristallo. Poprvé jej 14. září 1865 zdolal vídeňský horolezec Paul Grohmann v doprovodu horských vůdců z Ampezza Santo Siorpaese a Angela Dimaie.

Via ferrata[editovat | editovat zdroj]

V blízkom okolí se v horské skupině Cristallo se nacházejí tři via ferraty, z nichž via ferrata Ivano Dibona (horolezec Ivano Dibona zde zemřel v roce 1968) a via ferrata Marino Bianchi začínají v průsmyku Staunies poblíž chaty Rifugio Lorenzi: první slouží k sestupu do Ospitale, druhou lze využít k výstupu na vrchol Cristallo di Mezzo. Z Ospitale je však možné vystoupat k bivaku Lorenzi přes via ferrata Renè de Pol.

Kolem hory Monte Cristallo se točil mystický horský film Modré světlo z roku 1932.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura (historická)[editovat | editovat zdroj]

  • W. Eckerth: Die Gebirgsgruppe des Monte Cristallo. Příspěvek k poznání jihotyrolských Dolomitských Alp. Vydal T. Gruß, Praha 1891.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monte Cristallo na německé Wikipedii.