Scrapbooking

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Scrapbooking je způsob zpracování fotoalb, deníků, přáníček nebo dárků. Slovo „scrapbooking“ je složeninou slov scrap (ústřižek) a book (kniha), a lze ho volně přeložit jako „vytváření knihy (z) ústřižků“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ scrapbookingu najdeme v Anglii v 15. století. Novodobý scrapbooking se rozmohl v 80. letech 20. století v USA.

Metody[editovat | editovat zdroj]

Z tvořivého materiálu[editovat | editovat zdroj]

Starší formou scrapbookingu je využití tvořivého materiálu, jehož základem jsou papíry. Na zdobení projektů se používají různé obrázky, výseky, kytičky, kovové předměty, propisoty, písmenka, ale i různé kreativní techniky, například decoupage, embosování, razítkování a další. K tomuto druhu scrapbookingu jsou využívány různé nástroje a stroje, například děrovací kleště, raznice různých vzorů, vyřezávací a embosovací strojky nebo vyřezávací plottery.

Výhodou této metody je výsledný hmatatelný výrobek a díky široké nabídce materiálu také širší možnosti. Nevýhodou pak zpravidla cena pořizovaného materiálu, který je z důvodu dovozu ze zahraničí dražší.

Digitální[editovat | editovat zdroj]

Novější formou je scrapbooking digitální, ke kterému se využívají různé grafické programy. Základem bývá fotografie v elektronické podobě, která je dále zpracovávána za použití různých digitálních prvků. Ke tvoření se využívají různé sady (tzv. kity), ve kterých jsou různá pozadí, rámečky a ozdoby. Stejným způsobem je možné zpracovat elektronická přáníčka. Výsledek lze uchovávat v elektronické podobě nebo ho tisknout.

Výhodou této metody je menší náročnost na finance a skladovací prostory a možnost snadného sdílení přes sociální sítě, nevýhodou pak omezené možnosti při tvoření, vyšší náklady na případné následné zpracování.

Ukázka přáníčka vytvořeného technikou cardmaking

Techniky[editovat | editovat zdroj]

Scrapbooková stránka[editovat | editovat zdroj]

Scrapbooková stránka nebo také scrapbookový layout je zpracovaná stránka do fotoalba. Jejím základem je jedna nebo více fotografií, které jsou doplněné o různé papíry, ozdoby, nadpis, případně krátké texty nazývané journaling. Hotové album se nazývá scrapbook.

Cardmaking[editovat | editovat zdroj]

Cardmaking je metoda vytváření přáníček, pozvánek, oznámení, jmenovek a dalších drobných tiskovin. Způsob zpracování je totožný s tvorbou scrapbookové stránky, pouze je využíván menší formát papíru a nebývá používána fotografie.

Scrap-art[editovat | editovat zdroj]

Scrap-art je technika zahrnující vytváření všech ostatních projektů, například cestovních deníků, diářů, zápisníků, obalů na knihy, vytváření nebo zdobení krabiček a jiných předmětů.

Knihy o scrapbookingu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]