Sara Canningová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sara Canningová
Sara Canning v roce 2011
Sara Canning v roce 2011
Narození14. července 1987 (36 let)
Kanada Gander, Newfoundland, Kanada
Alma materAlbertská univerzita
Vancouverská filmová škola
Bev Facey Community High School
Aktivní roky2008–dosud
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sara Canningová (* 14. července 1987, Gander, Newfoundland, Kanada) je kanadská herečka. Mezi její nejznámější role patří Jenna Sommers v seriálu Upíří deníky, hlavní role ve filmu z roku 2009 s názvem Black Field a role Jacquelyn v seriálu A Series of Unfortunate Events,

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Newfoundlandu v Kanadě jako dcera Wayna a Daphne Canningových. Vyrůstala v Sherwood Park poblíž Edmontonu ve státě Alberta. V dětství soutěžila v krasobruslení. Její velké zaujetí divadlem přišlo, když studovala na střední škole F.R. Haythorne Junior High. Během studia na Bev Facey Community High School si zahrála několik divadelních rolí a pak hrála ve hrách ve svém rodném městě na Festival Place.

Její profesionální herecký debut přišel, když jí bylo osmnáct let ve hře s názvem 1984. Začala studovat obecné umění na univerzitě v Albertě a zvažovala, že se stane novinářkou. Měla ale stále zájem o vystupování v divadle a tak se v devatenácti letech přestěhovala do Vancouveru, aby se mohla věnovat své herecké kariéře. Absolvovala roční program herectví na filmové škole ve Vancouveru.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Našla si agenta a začala hrát v televizních seriálech a filmech vyrobených ve Vancouveru. Když nenatáčela filmy, tak pracovala jako servírka v restauraci. Její první filmová role přišla v roce 2008, kdy si zahrála Nicky Hilton ve filmu Paparazzi Princess: The Paris Hilton Story. V roce 2009 se objevila v malých rolích v seriálech Smallville a Kyle XY a zahrála si ve filmu podle skutečné události s názvem Únos za bílého dne roli Anne Sluti, sedmnáctiletou dívku, kterou unese šíleným kriminálníkem (hrál ho James Van Der Beek).

Ve stejném roce natočila pilotní díl k seriálu Upíří deníky. Poté si zahrála v historickém filmu Black Field, který režírovala Danishka Esterhazy. Film se točil v květnu 2009 blízko Tyndallu v Manitobě a natáčení skončilo po dvaceti dnech. Premiéra filmu proběhla na Mezinárodním filmovém festivalu ve Vancouveru v roce 2009.

Tři týdny po natáčení Black Field se Canningová dozvěděla, že se Upíří deníky budou natáčet jako televizní seriál. V tomto seriálu si zahrála Jennu Sommersovou, tetu a opatrovnici Eleny Gilbertové (Nina Dobrevová) a jejího mladšího bratra Jeremyho (Steven R. McQueen). Bylo jí ale stejně let jako hercům, kteří hráli studenty na střední škole, takže tým vizážistů a kostymérů se snažil, aby Canningová vypadala starší. Také se musela snažit odstranit svůj kanadský přízvuk. Jejího přítele v seriálu si zahrál Matthew Davis.

Objevila se i v druhé sérii seriálu, ale v předposlední epizodě druhé série s názvem „The Sun Also Rises“ byla její postava zavražděna. V roce 2011 si zahrála ve filmu Hunt for the I-5 Killer. Také se začala zajímat o psaní scénářů a režírování; od září 2011 píše scénář romantického příběhu. Zahrála si hlavní roli kanadském hororu Blitzed. Během let 2013 až 2014 hrála v seriálu Remedy. V roce 2014 cenu UBCP/ACTRA a v roce 2015 cenu Leo Award. V roce 2017 si zahrála ve filmu Válka o planetu opic. Objevila se v televizním filmu On the Farm a filmu Hello Destroyer, který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Od roku 2017 hraje v netflixovém seriálu A Series of Unfortunate Events.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Kvůli natáčení Upířích deníků se přestěhovala do Atlanty v Georgii. V rozhovoru pro magazín Parade řekla, že shledává jižní část USA jako velice odlišné kultury na rozdíl od západního pobřeží Kanady" a že se stala jejím „druhým domovem“. Po ukončení účinkování v seriálu se z Atlanty přestěhovala.

V roce 2008 se provdala za Michaela Morrise, který v roce 2011 tragicky zemřel.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2008 Paparazzi Princess: The Paris Hilton Story Nicky Hilton TV film
Smallville Tessina asistentka 2 díly
Tvrdá hra 3: Juniorská liga Hope
2009 Smrtící déšť Dorothy TV film
Únos za bílého dne Anne Sluti TV film
Kyle XY Zrzka díl: „In the Company of Men“
Come Dance at My Wedding Andrea Merriman TV film
Black Field Maggie McGregor
2009–2014, 2017 Upíří deníky Jenna Sommers Hlavní role (1.–2. řada), host (3. řada, 5. řada a 8. řada), 46 dílů
2011 Zabiják z dálnice I-5 Beth Williams TV film
2012 Lovci duchů Lydia díl: „The Slice Girls“
Hanin zákon Hannah Beaumont TV film
2012–13 Pravěk: Nováý svět Dylan Weir hlavní role, 13 dílů
2013 I Think I Do Audrey Ryan TV film
King & Maxwell Claire Culpepper díl: „Rodinná záležitost“
The Right Kind of Wrong Colette
Garage Sale Mystery Hannah TV film
Doylův okrsek Jessica Dwyer 2 díly
2014 Najala jsem zabijáka Harper
Hell on Wheels Charlotte Royce 3 díly
2014–15 Remedy doktorka Melissa Conner hlavní role, 20 dílů
2015 Eadweard Flora Shallcross Stone
2016 Motiv Tracy Blaine díl: „Zásah zvenčí“
On the Farm Sinead McLeod TV film
Hello Destroyer Wendy Davis
2017 Prodigals Jen
Válka o planetu opic Lake
2017–dosud A Series of Unfortunate Events Jacquelyn Seleszyka vedlejší role, 10 dílů
2018 Bylo, nebylo Mařenka 2 díly
A.R.C.H.I.E. 2 Lara
Level 16 slečna Brixil
Take Two Melissa Larson díl: „I Takes a Thief“

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sara Canning na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]